Trobada JP CatalunyaLa Trobada de Justícia i Pau de Catalunya i Balears, oberta al públic en general, enguany se centrarà en el treball digne per a tothom com a gran prioritat social. Tindrà lloc el dissabte 24 de maig, a Badalona. L'entrada és gratuïta però cal inscripció prèvia.

Una de les més greus conseqüències de la crisi econòmica al nostre país ha estat la destrucció massiva de llocs de treball. Malgrat algunes dades positives recents, l’atur continua avui en xifres absolutament insuportables. L’atur de llarga durada (més del 60%) i la taxa d’atur juvenil (superior al 50%) són encara especialment alarmants. Ens trobem davant d’un enorme desastre social. I si mirem més enllà, sabem que milions de persones en tot el món pateixen també aquest greu problema i es veuen abocades a la misèria, l’explotació o l’emigració.

Una societat que no és capaç d’oferir llocs de treball dignes per a tothom és una societat estructuralment injusta. El treball no és una simple dada macroeconòmica, ni un simple “cost”, sinó un dret individual i un bé fonamental per a la persona, la família, la societat i el desenvolupament dels pobles. Per això, no podem acceptar una economia excloent que prescindeix d’una part de la població per al seu funcionament.

És hora doncs d’una immensa mobilització social i d’un gran pacte social i polític per posar les bases d’una economia que recuperi el valor del treball humà i promogui la creació de treball digne per tothom. Això inclou una gran aposta per la formació i la qualificació laboral, la innovació, la petita i mitjana empresa, l’autoocupació, el suport als joves, la inserció laboral, les iniciatives d’economia social i solidària, el cooperativisme,  el desenvolupament del món rural i la recerca de fórmules viables per distribuir millor el treball disponible (reducció de la jornada laboral, jubilació anticipada o parcial...), garantint a tothom una renda bàsica per viure amb dignitat. Alhora, la creació d’ocupació digne hauria de ser una de les principals preocupacions de la comunitat internacional, per garantir universalment aquest dret humà fonamental arreu del món.

Programa

9.30 h Benvinguda i presentació de la jornada

· Jaume Ventura, coordinador de Justícia i Pau de Badalona
· Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau de Barcelona
· Josep Maria Jubany, delegat de pastoral social de l’Arquebisbat de Barcelona

9.45 h Una aproximació a la història social de Badalona

· Dolors Sabaté, mestra i promotora de "Som Badalona"

10.15 h Mesures de política econòmica i laboral per la promoció del treball digne

· Rafael Allepuz, professor d’Economia a la Universitat de Lleida, president de Justícia i Pau de Lleida

· Albert Recio, professor d'Economia del Treball a la Universitat Autònoma de Barcelona

Pausa cafè

12 h Passi de video-documental sobre la realitat del treball en altres països

12.15 h Experiències i propostes en favor del dret al treball i la creació d’ocupació. Una mirada local i global. Taula Rodona

· Jordi García, membre de Xarxa d’Economia Solidària

· Emili Ferrando, membre de l’HOAC de Badalona

· Cristina Faciaben, secretaria de Socioeconomia de CCOO de Catalunya

14 h Dinar

***********

Dia: dissabte, 24 de maig
Lloc: Club Natació Badalona
(c/Eduard Maristany, 5). Badalona
Cal inscripció prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé al 93 3176177

Video informatiu de la Trobada, realitzat pel canal de l'Arquebisbat de Barcelona

Video complet de l'acte