El proper dilluns dia 16 de març de 2015, a les 19 h a l'Auditori del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia (c/ Llúria 13, Barcelona) tindrà lloc un acte per expressar el rebuig a la reintroducció de la cadena perpètua per part de diferents organitzacions: Secretariat de Pastoral Penitenciaria, la Fundació FICAR, l'Associació de Jutges per la Democràcia, la Fundació Marianao, la Comissió de Dret Penitenciari del Col·legi d'Advocats de Barcelona i Justícia i Pau.

Text de la convocatòria:

El Parlament espanyol és a punt d’aprovar la reintroducció de la cadena perpètua, ara amb el nom de “presó permanent revisable”. Malgrat el canvi de nom i malgrat les possibilitats de revisió, es tracta d’una pena cruel i inhumana que imposa un sofriment terrible a un ésser humà, el sotmet a un aïllament que destrueix la seva condició d’ésser relacional i agredeix profundament i de manera irreversible la seva salut física i mental i la seva dignitat moral. La presó per a tota la vida menysprea la condició sempre perfectible de la persona. No es pot negar mai la possibilitat que una persona que hagi comès greus crims es transformi interiorment, com a fruit d’un procés lliure i d’un recolzament adequat, repari en la mesura del possible el mal causat i es reintegri socialment. I el fet que aquesta pena es pugui revisar no elimina la seva crueltat, ja que s’exigeix un mínim de compliment excessivament llarg (25 anys) i tampoc no impedeix que pugui ser prolongada pràcticament fins al final de la vida per motius arbitraris o de caràcter polític.

Per totes aquestes raons, és una pena inconstitucional, ja que infringeix la prohibició de penes inhumanes i degradants (art. 15 Const.) i l’exigència que les penes s’orientin a la reinserció social del condemnat (art. 25.2 Const.), un principi bàsic d’humanitat i de justícia social. Empresonar per tota la vida significa renunciar oficialment a la reinserció.

Es tracta d’un greu retrocés en la necessària evolució cap a un sistema de justícia penal més respectuós amb la dignitat humana i orientat a la reintegració social. A més, la nova pena pot incrementar les elevades taxes d’empresonament existents actualment, que ja són de les més altes d’Europa Occidental.

Intervindran:
Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau
Mercedes Garcia Aran, catedràtica de Dret Penal de la UAB
José A. Rodriguez Sáez, jutge, portaveu de l’Associació Jutges per la Democràcia
Oriol Rusca, degà de l’Il·lustre Col.legi d’Advocats de Barcelona
Pere Soler, director general de Serveis Penitenciaris, Generalitat de Catalunya

 

En aquest link podeu llegir el comunicat publicat per Justicia y Paz de España, sobre aquest projecte de llei, a data del 27 de setembre de 2012.

Llegir el comunicat