"El dia 18 s’ha "celebrat" la Jornada Mundial de les Migracions. Arreu s’han fet pregàries i denúncies davant dels Centres d’Internament d’Estrangers, pel tractament que reben els immigrants sense papers, que són reclosos com delinqüents i en pitjors condicions que els veritables criminals, només per haver entrat irregularment al país." Article d'opinió de la Núria Carulla, membre de la Junta de Govern de Justícia i Pau de Barcelona.

Quan veiem notícies a la TV i als diaris de milers de persones arribant a les costes d’Europa en fràgils pasteres o en barcos atapeïts, que són veritables desferres, noliejats per màfies criminals que els han abandonat a la seva sort després de cobrar-los el què no tenen, ens inquietem més que no pas ens compadim. Els que veiem a les notícies, però, són els que han sobreviscut i han arribat, però no veiem tots els que han quedat pel camí engolits pel mar dels que no se’n sabrà mai més res.

Les actuacions que s’apliquen a aquest fenomen són radicals: fer desaparèixer el problema a base de fer desaparèixer les persones. Deportacions massives, internament en centres que són veritables camps de concentració; i quan ja no hi caben, dispersant-los arbitràriament pel territori perquè es busquin la vida com sigui, amb l’amenaça constant de poder ser detinguts en qualsevol moment i tornar a començar la roda d’internament, de possible deportació i altre cop de dispersió.

Europa es blinda davant de la immigració procedent dels països pobres o amb conflictes armats. Construeix tanques i posa lleis per impedir-los l’entrada. Però, mentre el món continua regit per la llei de l’explotació de recursos en els països més febles sense compensació justa, acaparament de terres dels pobres i solucionant els conflictes geo-polítics a força d’exèrcit i d’armament, ni cap tanca, ni cap llei aturarà la immigració massiva dels qui no poden viure als seus països per la pobresa extrema o per les guerres i conflictes que, casualment, es produeixen en les zones riques en minerals i petroli que són la base de l’economia desenvolupada mundial.

Actualment, a Europa, creixen els partits que prometen mà dura i solucions dràstiques per combatre la invasió de persones d’altres parts del món. Per més que prometin no hi podran fer res, només aconseguiran limitar les llibertats de tothom i augmentaran les pràctiques criminals de deportacions massives sense la més mínima condició ni respecte pels Drets Humans. Cal fer actuacions per evitar aquestes migracions descontrolades i desesperades, sobretot per respecte als qui es veuen forçats a emprendre-les, però cal actuar contra les causes que les provoquen i no pas contra les persones que s’hi veuen forçades per guerres i conflictes armats. Les armes continuen sent un dels principals negocis mundials dels països desenvolupats. Les armes que tenen els terroristes, els criminals que maten la població indefensa de qualsevol part del món, surten de les fàbriques d’Europa, dels Estats Units d’Amèrica, Xina, Rússia, i és part important de les inversions dels grans bancs.

El lema de la Jornada mundial de les migracions és: “No explotis ni maltractis l’immigrant, que també vosaltres vau ser immigrants al país d’Egipte” (Ex 22,20) El llibre bíblic de l’Èxode adverteix que maltractar l’immigrant és com maltractar-nos nosaltres mateixos o els nostres fills, atès que tots som fills i filles d’immigrants; per més enllà que es remunti la nostra nissaga, algun avantpassat va abandonar la seva terra de naixement i es va traslladar a una altre, i algun descendent també ho farà.

Núria Carulla, membre de la Junta de Govern de Justícia i Pau de Barcelona
19/01/2015