"La irrupció del partit polític Podem en les eleccions al Parlament Europeu de 2014 a Catalunya es va traduir en 117.000 vots per aquesta candidatura. Partit que posteriorment s’ha anat assentant en terres catalanes i que les enquestes li donen representants en unes properes eleccions municipals, autonòmiques i estatals, fet que està provocant una pluja d’opinions desqualificadores per part de líders de partits polítics sobiranistes, així com articles d’opinió que denigren a aquesta nova formació." Article d'opinió d'en Pere Ortega, membre de Justícia i Pau de Barcelona.

L’argument principal que s’esgrimeix és que se’l considera un element distorsionador en el conflicte que enfronta al catalanisme polític amb el Govern de l’Estat. Perquè Podem, malgrat ha dit sempre que respecta el dret a decidit dels catalans, ha afegit, que el dret a decidir també s’ha d’estendre a altres qüestions tant o més importants, com són revisar el deute públic, abordar el federalisme o confederalisme, sortir de l’OTAN, creació d’una renda mínima universal. Afegint que la possible independència de Catalunya és una qüestió a tractar de forma separada a la consulta o referèndum de Catalunya.

És a dir, Podem no presenta com a eix principal de la seva política l’autodeterminació i en canvi posa més èmfasi en altres qüestions polítiques i socials, i això no és ben rebut pels partits del sobiranisme polític que havien posat tota la seva energia en caminar cap una consulta com avantsala de la independència de Catalunya.

Arribats a aquest punt, cal veure la biga que molts tenim i tenen en l’ull propi mentre es dediquen a senyalar la palla de l’ull contrari. Si Podem té èxit electoral a Catalunya, potser és perquè una part de la població catalana està decebuda de tres anys consecutius d’una política que ens està dividint i enfrontant a problemes que no responen a les autèntiques necessitats d’una part de la societat catalana. Fa temps que a Catalunya les Institucions, començant per la Generalitat i el Parlament, estan paralitzades, on no és legisla ni s’executen polítiques de benestar, perquè l’executiu i el legislatiu només estan preocupats per una sola qüestió “el procés” o millor dit “el conflicte”, que ningú sap com resoldre i que s’allarga indefinidament mentre la gent pateix altres tipus de problemes que són molt més greus derivats de manca de treball, habitatge, sanitat, escolaritat, que molta gent no arriba a final de mes perquè no té recursos i ha de recórrer a la caritat d’organismes socials.

O altra ciutadania que simplement viu com un escarni els continus escàndols de corrupció dels grans partits que governen Catalunya i Espanya; de les entitats financeres enfonsades pels seus directius que cobraven milionaris sous; dels escàndols de corrupció que fuetegen la sanitat catalana; l’obra pública; les grans transnacionals que operen a Catalunya; i tantes altres coses que indignen, mentre els nostres polítics locals es dediquen a defoliar la margarida del sobiranisme.

Desconfiança cap a Podem perquè es presenta com un partit antisistema polític, l’actual que regeix a l’Estat espanyol i que també fa trontollar l’estatus quo de Catalunya, perquè són també antisistema econòmic imperant, el de l’especulació capitalista sense control que ens ha portat al desastre actual. No oblidem que les grans institucions europees ens avisen en contra d’aquestes forces polítiques que volen canviar les coses perquè tot vagi a pitjor (la demonització de Syriza de Grècia). Un Podem que es presenta com enemic del bipartidisme sorgit del pacte de la transició de 1978; partidari de la reforma de la Constitució; la Llei electoral i la Llei de Partits que beneficia també els grans partits catalans.

Tantes coses juntes fan por als partits tradicionals catalans i espanyols assentats en el poder vexin amb molta desconfiança Podem al que denuncien com un cavall de Troia que ve a restar vots al sobiranisme català. No és Podem l’enemic del catalanisme polític, ni del sobiranisme, si de cas és la conseqüència de la situació d’impàs que viu el país i de les pèssimes polítiques que tant des del Govern de l’Estat espanyol com des del Govern de la Generalitat han portat al naixement de noves formacions com les Candidatures d’Unitat Popular, Guanyem Barcelona i ara Podem, que qüestionen l’estatus quo de la política del país, i apareixen amb esperit de regeneració de la política per Catalunya, Espanya i Europa.

Pere Ortega, membre de Justícia i Pau de Barcelona
09/01/2014