Jordi Calvo, membre del Centre Delàs, de Justícia i Pau (28/11/2011)
El negoci de la violència armada és immoral i en molts casos il·legal.
Jordi Calvo, membre del Centre Delàs, de Justícia i Pau / 28/11/2011

Avui vaig a fer-me ressò de l'últim informe sobre les exportacions espanyoles de material de defensa de 2010 del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, de Justícia i Pau. No només per mostrar algunes dades que ens escandalitzen any rere any, sinó per fer una reflexió sobre els qui es lucren del negoci armamentístic.

Espanya va vendre el 2010, amb consentiment del Govern (perquè tota venda d'armament ha d'estar aprovada pel Govern espanyol), 1.128 milions d’euros, un 16% menys que el 2009. Però no ens deixem enganyar per aquest conjuntural (per la crisi, suposo) descens, perquè les vendes del 2010 han estat un 388% superiors respecte al 2001.

Aquest any, l'Estat espanyol s'ha situat en la novena posició en el rànquing mundial de països exportadors d'armament, aconseguint el 2% del total mundial i el 0,6% del total de la balança comercial espanyola. Cada dia Espanya exporta 3 milions d'euros en armes, moltes d'elles a països en conflicte armat o on es violen els drets humans. Però, del destí de les nostres armes, en parlarem amb més detall un altre dia. Centrem-nos avui en la malaltissa cobdícia dels empresaris que produeixen i venen aquestes armes i que a més proposen al Govern la seva venda a països on estan sent usades per disparar sobre la població civil. Aquestes persones que s'enriqueixen amb el sofriment aliè mereixen tot el menyspreu del món.

El negoci de la violència armada és immoral i en molts casos il·legal. Els empresaris de la mort, persones sense escrúpols i sense un àpex de moralitat, no deixaran de vendre armes a Gaddafis de tot el món, perquè només pensen a ser més rics (com tanta gent) sense importar-los els altres. El Govern n’és còmplice perquè consenteix totes les vendes d'armament d'aquest país. També va consentir vendre bombes de dispersió a Gaddafi. Només amb major control i una aplicació estricta de la llei sobre comerç d'armes es pot posar algun fre al negoci armamentístic.