Vicenç Fiol, membre de JP Girona (21/11/2011)
La gravetat de la situació reclama respostes ràpides i eficaces.
Vicenç Fiol, membre de JP Girona / 21/11/2011

Hem d’aprendre de la realitat i de la vida. Ara toca deixar-nos ensenyar per l’aspra realitat de la crisi.

VEURE:

El 5 i 6 de novembre es reuní el Col·lectiu de Capellans Obrers de Catalunya i en una nota de premsa parlava així de la crisi: ”Són moltes les famílies que no tenen cap ingrés. La mateixa Conselleria de Treball ha manifestat que, en un breu termini, el 70% dels que tenen subsidi d’atur es quedaran sense. Paral·lelament els beneficis de les grans empreses han augmentat un 20% i no s’ha pres cap mesura contra el permanent frau fiscal (fixat a Catalunya en 800.000 euros). D’aquesta manera la crisi recau, fonamentalment, en les classes populars”. També deia que “volia expressar la seva protesta més ferma davant la progressiva destrucció de drets socials i laborals, concretada en retallades de les prestacions, per exemple: el Programa de la renda mínima (Pirmi) i les retallades en ajuts als menjadors escolars”.

El Periódico, 12 de novembre de 2011, posava aquest titular: “L’ajuda a la cooperació es desploma” i seguidament deia: Francesc Mateu, president d’ONGD  de Catalunya, va xifrar la “retallada real” en un 55%, cosa que ha fet disminuir la convocatòria de programes de sensibilització i cooperació, així com la contractació de personal. Mateu va vaticinar que moltes oenagés desapareixeran i els programes destinats a combatre la fam es veuran molt afectats. ”La crisi, l’especulació sobre els cereals i la falta d’ajudes ens faran veure més Somàlies”, va advertir.

Valguin aquestes mostres per adonar-nos de la gravetat de la situació de la crisi que estem patint que, segons totes les previsions s’allargarà molt i molts savis i entesos diuen que no se’n veu el final.

JUTJAR 

La gravetat de la situació reclama respostes ràpides i eficaces. Esperem de totes les Esglésies i Confessions Religioses respostes contundents a la nova realitat. Totes inclouen en el seu missatge una atenció preferent per als pobres.

Totes haurien de posar en pràctica la “denuncia profètica” de la situació d’injustícia en que viuen molts germans nostres. Ens dol i ens fa mal que algunes Esglésies estiguin més preocupades per la seva expansió que per donar resposta als problemes greus del món. Massa sovint centrades en elles mateixes i obviant el món dels pobres i necessitats.

Hauria de créixer la pressió sobre el món polític, per tal que es doni prioritat a respondre a la crisi galopant en què estem immersos.

Tots els Grups Solidaris i ONGS haurien de prendre consciència de la gravetat de la situació i buscar i trobar camins de resposta.

Els creients en Jesús de Natzaret haurien de repensar els seus plantejaments. El missatge central de l’evangeli és: tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; 36 anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure'm.

ACTUAR

Cal adonar-nos que podem i devem fer moltes coses i de pressa. Massa persones moren literalment de gana.

A NIVELL PERSONAL

- repensar l’ús dels nostres diners. No són nostres. Cal compartir-los
- tenir les antenes ben obertes per captar les situacions en què podem i devem aportar el nostre granet de sorra.
- posar en pràctica la Cultura del Compartir els béns. En aquest camp podem fer-hi molt.
- apuntar-nos a algun Grup Solidari, ONG, .... per concretar la nostra solidaritat

A NIVELL COL·LECTIU

- pressionar les Esglésies a què pertanyem per tal que en la seva acció prioritzin escoltar la veu dels empobrits i busquin camins d’acció eficaç per donar-hi resposta.
- formar part de Moviments, Grups Solidaris, ONGS. ... que treballen eficaçment en l’àmbit de la solidaritat (Caritas, Intermon, Creu Roja, Metges sense Fronteres, ...) i des d’aquestes plataformes pressionar per fer canvis profunds que ens portin a consumir i gastar menys per tal que altres puguin consumir i gastar més,
- recolzar els Grups dels INDIGNATS que posen en qüestió el nostre model de societat i reclamen  un canvi profund.

En un escrit que circula per Internet se'ns demanava:

- sortim de la crisi reduint la despesa militar. La despesa militar alimenta vells i nous conflictes armats, la despesa militar reforça una cultura dominant que és motor i justificació de violència i guerra. Cal posar fi als privilegis del complex militar-industrial, l’únic sector que obté beneficis d’aquesta despesa exagerada. En un altre escrit d’Internet hi llegíem: l’Estat Espanyol ha venut 1.128 milions d’euros en armament, molt destinat a països en conflicte, en situacions de tensió i on es vulneren els Drets Humans
- sortim massivament als carrers i places reclamant justícia I solidaritat

La veritable grandesa de la persona humana rau a moure les nostres mans per posar en marxa accions que ajudin a fer un món més humà, més just i més solidari.