Nuria Carulla EdO

Article d'opinió de Núria Carulla, membre de la Junta de Justícia i Pau de Barcelona.

Hem d'anar despertant de la letargia

 

Per escriure l'article he repassat la documentació que vaig guardant de les notícies que em colpeixen més vivament. Sempre són al voltant dels temes que habitualment treballo amb la Comissió Nord Sud de Justícia i Pau: pobresa, explotació, espoliació, guerres pel poder, violència contra les dones, nens soldats, emigrants i refugiats... i un llarg etcètera de temes que no paren de sortir als diaris com a realitats que afecten persones i poblacions que no són d'aquí.


Entre les notícies que guardo he trobat un article de Luis Gonzalo Segura que va aparèixer al diari "Publico", diari on line,el 29 d'agost de l'any passat. En aquest article descriu amb precisió la situació de guerra i violència a Sudan del Sud, no d'una manera genèrica, sinó descrivint casos dels quals ha tingut constància. A part dels morts, les principals víctimes són les dones violades i torturades (la violació és una tortura), i els nens segrestats per obligar-los a fer de soldats. A més de descriure situacions de tot tipus, denuncia la connivència de certs personatges del nostre país que fan negocis en aquests escenaris i que es vanten de ser socis del dictador del país.

Els inversors i les empreses multinacionals fan l'agost en aquestes situacions i encara no se'ns posa prou la pell de gallina quan parlem de guanys d'aquestes empreses i dels grans bancs als quals confiem els nostres diners i a vegades demanem que ens els inverteixin.

No podem saber com passarà la nostra època a la història, però d'alguna manera, les generacions futures ens podrien preguntar com és que no ens adonàvem del què passava, de la mateixa forma que es va preguntar als alemanys després de la guerra, com és que no es van adonar del què feien Hitler i els seus sequaços.

Ara arriba el congrés de mòbils a Barcelona. És bo ser seu d'un congrés a nivell mundial, és bona la tecnologia que ens ofereixen aquestes empreses, però al mateix temps hem d'exigir transparència en les seves actuacions i respecte als Drets Humans de tothom. Justícia i Pau amb moltes altres entitats participem del Fòrum social, amb una mirada complementària als èxits i als avenços, els dies 28 de febrer i 1 de març. Convidem totes les persones que a més d'aprofitar els avantatges de la tecnologia es preguntin com arriben aquests aparells a les nostres mans. Mirem el mòbil, la tauleta, l'ordinador i informem-nos de quines mans els han fet possibles i en quines condicions.


Núria Carulla, membre de la Junta de Justícia i Pau de Barcelona