Marc Grau EdOArticle d'opinió d'en Marc Grau, president de Justícia i Pau de Terrassa.

Majúscules i minúscules

El missatge per a la 52a Jornada Mundial per la Pau és “La Bona Política està al servei de la Pau”. I això ens pot portar a una bona pregunta: Què és la bona política? De fet, què és la política?

Imaginem per un moment que cada paraula vertebradora de la nostra societat contemporània pot ser escrita amb majúscules i minúscules, segons l’ús que li vulguem donar. Amb majúscules, les podríem escriure quan li donem el significat últim, la forma més elevada del mot. La paraula com anhel. Com a somni i utopia. Pensem així en la POLÍTICA, en la UNIVERSITAT, la CURA, la JUSTÍCIA, la DEMOCRÀCIA, el NADAL, i tantes altres paraules que ens conviden a un món més humà. A la vegada, i seguint amb l’exercici, podríem escriure les mateixes paraules amb minúscules quan ens referim a la realitat concreta i vida que defineix el mot. La paraula feta vida. La nostra política d’avui, la universitat que trepitgem, la manera com cuidem, la justícia que percebem, la democràcia que vivim, i el nadal que passarem.

Penso primer en els infants. Hauríem de ser capaços des de l’escola fins a casa, de començar sempre explicant el significat, el sentit final, de la paraula en majúscules. Convidar a alçar el vol, a obrir horitzons mentals inacabables. Dibuixar, descriure, reflexionar plegats sobre la profunda immensitat de cada concepte. Incorporar el sentit universal del mot. Portar al cor les paraules amb majúscules, i deixar-nos guiar.

Penso seguidament en els adults. Som bons coneixedors de les paraules amb minúscules. Som hàbils comprenent la realitat que ens estructura, i que estructurem. El repte, entenc, rau en recuperar les paraules amb majúscules. El joc requereix portar ulleres bifocals. Entendre com és la política, i com pot arribar a ser. Com és la universitat i en què es pot convertir. Com viuré el nadal i com el podria viure. La tasca de cadascú de nosaltres, des del nostre camp, és engrandir les minúscules. És contribuir a reduir la diferència entre el mot viu i el mot universal. És il·luminar la minúscula a la llum de la majúscula. No és un joc de paraules, és el nostre joc. Bon NADAL i joiós ANY.

 

Marc Grau i Grau