Rafa Allepuz EdOArticle d'opinió de Rafael Allepuz, membre de Justícia i Pau Lleida.

Les desigualtats i la falta d'oportunitats

Com és habitual al mes de gener de cada any, coincidint amb el Fòrum Econòmic de Davos, Oxfam Intermón (OI) publica el seu informe anual. En aquesta ocasió porta per títol Benestar públic o benefici privat? En aquest informe es declara que és necessari que transformem les nostres economies amb l'objectiu de garantir la provisió universal de serveis públics bàsics, com la sanitat i l'educació. Per aconseguir-lo, les persones i les empreses més riques han de tributar el que justament els correspon. Això contribuirà a reduir de manera significativa la bretxa existent tant entre rics i pobres com entre dones i homes.

Paral·lelament, aquest mateix mes de gener OI ha fet públic el seu informe número 49 per a Espanya titulat Desigualtat 1-Igualtat d'oportunitats 0. En aquest informe es declara que a Espanya la desigualtat va augmentar moltíssim durant la darrera crisi i no s'ha aconseguit controlar. Espanya segueix sent el quart país més desigual de la UE i ni l'ocupació ni la protecció social han aconseguit la reducció de la pobresa i la redistribució d'ingressos. La pobresa s'ha convertit en una trampa de la qual es fa difícil sortir-ne. A més, a major desigualtat la mobilitat social entre generacions és menor i els nens i nenes hereten en major grau tant la riquesa com la pobresa de les seves mares i pares, la qual cosa fa impossible que gaudeixin de drets i oportunitats en igualtat de condicions.

Així doncs, podem afirmar que la pobresa es fa crònica, que existeix una immobilitat dels ingressos al llarg de la vida quan es constata que els pobres i els rics són gairebé sempre les mateixes persones i que aquesta immobilitat es manté entre generacions perquè la desigualtat determina el futur dels nens i nenes.

La precarietat laboral -la devaluació dels salaris- i el dèbil sistema de protecció social -que es posa de manifest amb el fet que Espanya és el cinquè país de la UE que menys redistribueix ingressos- juntament amb la baixa pressió fiscal (l'espanyola sobre el PIB és 6,9 punts percentuals inferior a la mitjana europea, molt lluny de la de països europeus amb economies comparables, com seria el cas de França i d'Itàlia) per la que la recaptació d'impostos és reduïda, són els tres factors més importants que expliquen aquesta situació. Per aquest motiu l'informe d'OI planteja mesures sobre aquests factors com a via per a canviar la tendència i millorar la situació de la població més vulnerable i la de la ciutadania en general.

Crec que és molt important destacar la manca d'oportunitats que suposen les desigualtats i el seu creixement, com constata l'informe que aconsello llegir a tothom.

Per aquest motiu, a l'hora de cercar respostes a aquesta situació no cal anar gaire lluny ni desesperar-se en creure que no hi ha res a fer o que és molt difícil el canvi de tendències. Oxfam Intermón ja fa anys que ens ho explica. Només cal voluntat per creure-s'ho i per prendre mesures per aplicar-ho.

 

Rafael Allepuz Capdevila