Ferran Pont, coordinador de JP de Terrassa (25/06/2008)
El 28 de juny es farà una celebració amb motiu del 25è aniversari de JP a Terrassa.
Ferran Pont, coordinador de JP de Terrassa / 25/06/2008

Enguany es compliran vint-i-cinc anys de presència activa de Justícia i Pau a la ciutat de Terrassa. Dissabte 28 de juny hi haurà una senzilla celebració a l’Ermita de Sant Cristòfor, amb una missa d’acció de gràcies a les 9,30 h i amb un posterior esmorzar de companyonia. Escau donar gràcies a Déu per aquests vint-i-cinc anys d’activitat intentant sempre fer més present la justícia i la pau, a Terrassa i a tot el món.

El grup de Justícia i Pau de Terrassa va néixer donant continuïtat a la Comissió d’Afers econòmics i socials que havia funcionat al llarg de la preparació i la conclusió de l’Assemblea del Poble de Déu a Terrassa de l’any 1980. Una assemblea promoguda pel Vicari episcopal d’aleshores Mn. Lluís Bonet i Armengol i viscuda amb molta intensitat per tota l’església catòlica de la nostra ciutat, en uns anys durs de forta crisi industrial.

Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys han passat pel grup un total de trenta-tres persones, amb una mitjana de més de dotze persones actives en cada moment. Els primers dilluns de cada mes es fa una reunió general, al principi era a la Masia de Ca n’Anglada on hi vivien les Germanetes de l’Assumpció i a partir de l’any 1992 es fan als locals del Centre eclesial del carrer de Blasco de Garay nº 34. Cada dijous a la tarda hi ha una permanència..

El tema central de l’activitat ha estat sempre la sensibilització de la gent en relació amb els problemes de la justícia i de la pau. Així les Vetlles de reflexió i de pregària per la pau del dia de cap d’any (enguany es va celebrar la 20a edició) i les altres vetlles davant situacions concretes.  També els articles i les cartes als diaris sobre temes d’actualitat, temes mundials com la guerra de Bòsnia, la pau al món o la pau a Palestina, temes locals com la falta d’habitatge de lloguer mòdics, la necessitat d’un centre nocturn d’acollida, etc. A cada reunió s’escull un tema d’actualitat, es debat i sovint en surt una carta al director.

De l’any 1992 fins a l’any 2004 Justícia i Pau va acollir el programa “Ajut a Estudiants del 3r Món”, un programa iniciat amb els diners d’uns regals de casament i que va anar prenent volada amb ajuts de l’Ajuntament i de la Generalitat, fins arribar l’any 1998 a tenir 159 estudiant becats en diversos països d’Amèrica i d’Àfrica. Més que d’un projecte de sensibilització es tractava d’un programa concret d’ajut i per això en Joan Gomis, president de Barcelona, ens va aconsellar passar-lo a la Fundació Torre del Palau.

També des de la seva inauguració l’any 1995, el grup ha tingut un equip de persones voluntàries que visiten el Mòdul penitenciari de l’Hospital de Terrassa. Sota la coordinació d’una pedagòga especialitzada, cada dissabte a la tarda es visiten les persones internes en el mòdul i es porten a terme les gestions que se’ns demanen. Fins aquí un resum de les activitats que s’han anat fent al llarg d’aquests darrers vint-i-cinc anys. Per concloure només ens resta donar les gràcies a tantes persones de bona voluntat que han col·laborat amb nosaltres de diverses formes. Moltes gràcies a tothom.