Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau (17/06/2008)

Ahir es va conèixer una segona condemna judicial, aquest cas per un delicte d’injúries greus, contra el locutor estrella de la cadena COPE, Federico Jiménez Losantos.

Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau / 17/06/2008

Ahir es va conèixer una segona condemna judicial, aquest cas per un delicte d’injúries greus, contra el locutor estrella de la cadena COPE, Federico Jiménez Losantos.

Si algú em digués que en un país democràtic hi ha una emissora de ràdio que, durant anys i anys, manté un locutor que utilitza sistemàticament l’insult (amb dues condemnes judicials incloses), la intolerància contra els qui pensen diferent, la desqualificació de persones i institucions, la mentida, la manipulació, la demagògia i el vocabulari groller com a estil, que atia l’enfrontament i els prejudicis contra algunes de les minories nacionals de l’estat, que s’alinea públicament amb un dels grans partits polítics (o pitjor, amb una facció important d’aquest partit) i que ha arribat a faltar al respecte al rei i al president del govern, com també al Nunci de la Santa Seu i a diversos bisbes i cardenals, mai no em farien creure que aquesta emissora fos propietat ni més ni menys que de la Conferència Episcopal. Doncs sí, ens ho hem de creure: passa a Espanya amb la COPE i passa fa molts anys.

Ja s’ha dit i repetit tantes vegades, des de fa tant de temps, que fa mal de repetir-ho: aquest periodista (com també altres locutors de l’emissora que cauen en alguns dels mateixos errors) i els directius de la COPE confonen la llibertat d’expressió amb vulnerar els principis deontològics del periodisme. Però encara és pitjor: els seus programes, a més de ser perjudicials per al funcionament democràtic i per a la convivència entre els pobles d’Espanya, són un factor greu de descrèdit per a l’Església. Per tant, la mateixa Església ho ha de corregir, encara que sigui en defensa pròpia.

La setmana passada el cardenal arquebisbe de Barcelona va parlar més clar que mai: l’estil i continguts d’alguns programes d’aquesta emissora i, en particular, el del senyor Jiménez Losantos, contradiuen l’ideari de la cadena, són impropis d’un mitjà de comunicació de l’Església i fan mal a la credibilitat d’aquesta. I no ho diu solament ell, ni solament alguns pocs bisbes catalans o espanyols. Ara sembla ser que alguns cardenals importants i la mateixa Santa Seu han començat a actuar per posar ordre. En aquest moment, la Conferència Episcopal es planteja seriosament, per primer cop, prendre mesures dràstiques, i no són pocs els bisbes que rebutgen els nivells als que s'ha arribat.

Ja és trist que la Cúria Romana i alguns bisbes espanyols de pes hagin esperat a dir prou quan aquest periodista ha començat a atacar polítics conservadors (algun dels quals ha interposat accions judicials) i àdhuc bisbes i cardenals. Però més val tard que mai. I seria lamentable que, al final, la Conferència Episcopal es limités a fer una simple amonestació o advertiment als periodistes responsables. A aquestes alçades l’única mesura creïble seria acomiadar aquest locutor i revisar a fons els continguts i orientació general de la programació de l’emissora.