Jordi Calvo, membre del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, de Justícia i Pau. (08/04/2008)
Sota el lema “les armes no eduquen, les armes maten”, una nova campanya demana que els militars no siguin una opció de futur per a la nostra joventut.
Jordi Calvo, membre del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, de Justícia i Pau. / 08/04/2008

Els militars es troben en un moment en què no només els resulta difícil, en una societat com la nostra, amant de la pau, assegurar el seu manteniment, sinó també la seva continuïtat pel que fa als recursos humans que necessiten. És per això que entre moltes de les actuacions, subvencionades pels contribuents, que els militars fan per legitimar la seva existència, està la d’envair els espais educatius, fins i tot quan els joves encara són menors d’edat, per convèncer-los de les virtuts d’allò militar i de resoldre els desacords mitjançant la violència.

L’educació pública en un estat de dret i democràtic com el nostre ha tingut fins ara l’objectiu de crear persones que, amb un ensenyament basat en el pensament crític i tolerant, sigui capaç de desenvolupar-se com a persona i de crear un país i un món millor, on valors com la llibertat, la pau, la solidaritat i la justícia siguin els pilars sobre els que construïm la nostra societat present i futura.
 
Els militars tenen, primordialment, l’objectiu de crear persones capaces d’obeir una ordre sense qüestionar el seu contingut, que els pugui fer matar a una altra persona, només perquè algun altre els ho ha dit. Valors com la disciplina, l’obediència i la violència com a mètode per solucionar els desacords són la base de la doctrina militar i del seu ensenyament.

Els joves democràtics construeixen el món del futur amb la seva capacitat crítica, imaginació i creativitat, fent ús de la seva ment i de les seves mans. Els joves militars estan educats per destruir el món del futur amb intimidació, venjança i violència, fent ús de fusells, tancs, míssils  i bombes.

La seva estratègia de militaritzar la societat i de donar cada vegada més espai a la violència inclou la d’oferir als joves estudiants de secundària la carrera militar com una opció educativa equiparable a estudis com enginyeria, filologia, economia, sociologia, dret, teatre, cinema o belles arts. Cosa que van fer durant el saló de l’ensenyament “Estudia”, que a Barcelona es va celebrar la setmana passada.

Els militars volen segrestar el futur dels nostres joves, allistant-los quan encara són menors d’edat, perquè sigui més fàcil convèncer-los i adoctrinar-los en la disciplina, l’obediència, la violència i la guerra.

Justícia i Pau i un gran ventall d’organitzacions catalanes han demanat que els militars no estigueren presents al Saló Estudia. Aquesta ha sigut la primera de les activitats que es pretenen fer des de la recentment creada campanya, impulsada a un dels seminaris del Fòrum Social Català, “desmilitaritzem l’educació”, que sota el lema “les armes no eduquen, les armes maten” demana que els militars, la violència i les guerres no siguin una opció de futur per la nostra joventut.