Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau de Barcelona / 09/09/2013

Som a les portes d’una nova Diada Nacional de Catalunya, que es caracteritzarà, un any més, per una extraordinària i massiva mobilització ciutadana en favor dels drets nacionals, com és la Via Catalana.

Des de Justícia i Pau, com cada any, ens unim amb alegria a la nostra festa nacional. Estem convençuts que tornarà a ser un reconeixement estimulant dels profunds llaços que uneixen els catalans com a Nació i que serà una expressió joiosa de l’estima i agraïment que ens mereixen aquests lligams i la cultura que en deriva, així com el seu valor per a la convivència i el creixement de les persones. Alhora, tornarà a ser una reivindicació cívica i pacífica dels nostres drets col•lectius, sovint vulnerats, en relació als altres pobles i als Estats.

En les actuals circumstàncies, des de Justícia i Pau defensem insistentment l’exigència que es respecti el dret d’aquest poble a existir, a desenvolupar-se i a determinar de forma democràtica, lliure i dialogada, el seu estatus jurídicopolític.

En aquest sentit, preveiem també que aquesta Diada tornarà a expressar el desig d’una part notable de la ciutadania que Catalunya es constitueixi com a Estat independent i, sobretot, d’un desig popular majoritari de superar o millorar l’actual marc polític i de celebrar una consulta específica sobre aquesta qüestió.

Des de Justícia i Pau no apostem per una determinada forma jurídica de relació amb l’Estat espanyol, sigui la independència, el federalisme o qualsevol altra fórmula (més enllà de l’opció personal de les persones que en formem part), totes elles legítimes i opinables, mentre es respectin els drets col•lectius de Catalunya com a Nació.

Ara bé, en aquests moments històrics, sí que considerem necessari i molt important que es trobin els mecanismes legals que permetin que, ben aviat, es puguin expressar de forma inequívoca, informada, democràtica i pacífica, quines són les aspiracions majoritàries d’autogovern del poble de Catalunya. I un cop s’hagin expressat, que es tradueixin, de forma negociada, en l’aprovació de l’estatus juridicopolític que hi correspongui, sempre basat en la justícia i el drets humans, així com el respecte mutu, la cooperació i la solidaritat entre els diferents pobles que integren l’Estat espanyol.