Badalona

Adreça: Parròquia Sant Josep (C. Enric Borràs, s/n)
Adreça electrònica: correujaumev@telefonica.net
Responsable: Jaume Ventura

La comissió de Badalona participa en les activitats i xarxes locals difonent a la ciutat de Badalona els missatges i campanyes de Justícia i Pau. La comissió es dedica especialment a la tasca d’acollida de persones migrants i refugiades i al diàleg interreligiós.

El passat 4 de juny, a l'Espai Betúlia, Justícia i Pau de Badalona, conjuntament amb l'Ajuntament de la mateixa ciutat, presentàvem el llibre "Parlem d'un mateix Déu?", un diàleg entre Raimon Panikkar (cristià, hindú, budista) i Pinxas Lapide (teòleg, jueu, austríac).

Badalona, ciutat de trobada de cultures i religions, va voler amb aquesta presentació homenatjar la figura de Raimon Panikkar en l'any del centenari del seu naixement.

Sacerdot, filòsof i teòleg, Raimon Panikkar és un dels grans pensadors del nostre temps i un mestre del diàleg entre cultures i religions. En 80 llibres i 7 llengües diferents ha deixat escrit com ha viscut al mig d'Orient i Occident, en defensa del pluralisme. El professor de literatura catalana i fundador de l'editorial Fragmenta, Ignasi Moreta, és el comissari d'aquest any d'homenatge.

La presentació del llibre va anar a càrrec del mateix Moreta i també de Jaume Oliveras, escriptor badaloní.

Anna Zaera, periodista, resumia en la presentació de l'Any Panikkar a Barcelona set de les idees que podem trobar en el seu pensament:

  1. No hem de renunciar a l'Occident que hi ha en nosaltres per abraçar la cultura oriental, ni hem de renunciar a l'Orient que hi ha en nosaltres per abraçar la cultura occidental. Quan Panikkar va anar a l'Índia als seus 35 anys va escriure: "Me'n vaig anar cristià, em vaig fer hinduista i torno budista".

  2. L'important no són les coses, sinó les relacions que s'estableixen entre elles. "Una taula no existeix com a taula sense la fusta, sense les potes, sense el fuster que l'ha fet, sense els pares del fuster, sense nosaltres que l'estem mirant". No podem parlar de coses, sinó dels fils de la xarxa.

  3. Respectar les altres maneres d'entendre el món. Admetre la validesa de diferents perspectives. Admetre les nostres pròpies limitacions i prejudicis en la manera de percebre el món. No podem absolutitzar la nostra visió.

  4. La ciència occidental -i en especial la medicina- colonitza les altres formes d'entendre el món i les sotmet.

  5. "El funcionament del meu cos està en relació directa amb el funcionament de la meva ànima. No hi ha trastorns que siguin exclusivament somàtics o anímics".

  6. "La meditació no és tan sols un remei per la pau de l'ànima i la claredat de l'intel·lecte, és també un benestar per al cos".

  7. "Si la veritat no ens allibera i no ens treu del patiment, no val la pena profunditzar. Això ens permet anar més enllà de qualsevol perspectivisme. El pluralisme no vol dir abandonar els punts de vista propis o valors sinó que la meva veritat no la puc imposar. Per això, el pensament de Panikkar és un bon antídot contra els fonamentalismes".

Raimon Ribera, en el seu llibre "El diàleg interreligiós", en el capítol sisè, que parla d'allò que el diàleg interreligiós aporta a les religions, fa una referència a Raimon Panikkar en paraules d'ell mateix: "El diàleg de les religions allibera l'espiritualitat de les estructures doctrinals rígides i crea noves connexions que van més enllà de totes les fronteres tan ben marcades entre les religions".

En aquest sentit, he pogut experimentar aquest any l'alliberament del qual ens parla Panikkar mitjançant la participació en el mes del Ramadà, i també a les pregàries que han fet en els Iftars de la meva ciutat, Badalona. Musulmans i cristians pregàvem junts.

La meva conclusió és que les diferents tradicions es complementen i que no té sentit voler-les jerarquitzar, ja que totes tenen capacitat de santificació i comparteixen la dificultat de realizar-la.

Coincideixo plenament amb l'Emperador budista indi Alçora, del segle III abans de Crist, que deia: "No s'ha de reverenciar només la pròpia religió i condemnar les altres, sinó que, per un motiu o altre, totes han de ser reverenciades. Aquesta és la forma de contribuir a l'engrandiment".

Jaume Ventura.
Responsable de la comissió de Justícia i Pau de Badalona.