Girona

Adreça: C. Antic Roca, 38 bis, 17003, Girona
Adreça electrònica: justiciaipaugirona@gmail.com
Responsable: Albert Quintana
Web: justiciaipaugirona.blogspot.com.es 
Twitter: @justiciaipau_gi

Justícia i Pau Girona és una comissió compromesa amb la cultura de pau. Per això, treballa activament per al desarmament, l’aprenentatge de la convivència des del reconeixement de la igualtat, la mediació i el respecte dels drets humans. A més, s’ha implicat socialment en la sensibilització per l’acollida als refugiats.

Manifest Pau amb Justícia 2Des de Justícia i Pau de Girona us desitgem un molt bon any amb aquest Manifest "Pau amb Justícia" escrit per en Mon Marquès. És un excel·lent ideari per aquest any 2018, basat en l'encíclica Pau a la Terra del papa Joan XXIII, per continuar les lluites que portem des de fa temps.

Us deixem tot seguit el manifest.

LA PAU AMB JUSTÍCIA

Els que ja som grans recordem amb emoció i agraïment l’encíclica Pau a la Terra del papa Joan XXIII publicada l'abril del 1963. D'això aviat farà 55 anys. La llegíem i la comentàvem perquè era una alenada d'aire fresc, un text valent i clar que ens ajudava a sobreviure en el clima de la dictadura franquista. Després va arribar el Concili Vaticà II, més aire fresc. Trencava rutines i actituds tradicionals i generava esperança. Ens el vàrem creure i el vàrem viure intensament obrint camins nous. Amb el pas del temps, però, les potents forces conservadors de l'Església, amb la Cúria al davant, ja es varen cuidar de frenar tanta il•lusió. I el que inicialment va ser una primavera es va convertir en un llarg hivern.

A l'Estat espanyol, la mort al llit del dictador, amb una transició política pactada, també va generar expectatives de canvis. Després de 40 anys ja sabem que aquelles expectatives ben aviat es varen frenar i es va consolidar una democràcia formal que, encara ara, fa patent com és molt lluny a casa nostra la plena vivència de la Declaració dels Drets Humans. Les desigualtats que s'han consolidat amb la crisi econòmica així ho demostren. La pobresa és ben vigent a casa nostra i el tracte diferent que es dona als nou vinguts; diferent segons la seva condició econòmica, refermen aquestes desigualtats: els rics que arriben del món àrab són benvinguts malgrat que estiguin lligats a la corrupció i a governs dictatorials. També són ben acollides les persones negres amb gran capacitat econòmica.

A l'Europa comunitària, aquella Europa que ens pensàvem que seria un model plural de democràcia amb la Declaració dels Drets Humans com a eix vertebrador, ara resulta que va tancant portes i finestres; que es mira porugament el melic i que fa realitat aquella frase crítica que diu que "Totes les persones són iguals, però n'hi ha que són més iguals que les altres". I sí, només cal mirar l'actual política d'acolliment dels refugiats.

Estem caminant plegats reflexionant sobre el sentit profund de la Pau. Fem-ho amb una visió local i, al mateix temps, universal. He destacat aspectes negatius que vivim i patim en que, per posar èmfasi, per damunt de tot, hem de caminar amb el cor obert i l'esperança com a motor. L'esperança que arrenca de la fe en Jesús, fill de Déu. D'un Deu que és amor; un amor universal que ens porta a la germanor universal. Lluny de nosaltres l'expressió: "No hi ha res a fer" que és el que vol el sistema per consolidar-se i evitar canvis. Ens cal una visió universal i una actuació propera, local.

El document del papa Joan parla, entre altres qüestions, del:

* Dret a l’alimentació. Avui dia la fam està fora de control segons els experts. Cal, per tant, un repartiment més just, també a casa nostra, on encara hi ha persones que pidolen, que busquen entre els contenidors, que viuen pobrament amb discreció, mentre els governants van proclamant la millora econòmica.

* Dret al treball en condicions dignes i a una justa retribució. A la nostra societat l'atur s'ha cronificat i continua havent-hi escandaloses diferències de sou pel fet de ser home o dona. Els contractes de treball de curta durada no ajuden a consolidar el treball i l'explotació en determinats sectors (turisme...) i les condicions actuals no permeten un treball en condicions dignes.

* Dret a participar activament en la vida pública. Que ho preguntin als immigrants que són aquí i que continuen sense poder votar encara que paguin impostos i ja estiguin ben establerts a casa nostra.

* el Papa Joan XXIII demanava fomentar la cultura de la pau. Mentrestant continua la violència a les tertúlies, i la projecció de films violents a les diferents cadenes de televisió, i les mentides i mitges veritats en determinats mitjans de comunicació.
Hem de denunciar la política armamentística del govern espanyol i rebutjar el militarisme en totes les seves facetes; hem d'estar en contra de la venda d'armes i el secretisme d'aquesta política d'un govern que ven armes a països que les fan servir en guerres on les principals víctimes són la població civil. Cal rebutjar el militarisme en totes les seves facetes.

* Dret a la vida justa mentre s'està consolidant un nou esclavisme. Només cal veure les noies a les carreteres vigilades pels proxenetes i les màfies.

* Dret a la llibertat d'expressió; dret a la informació objectiva. Una llibertat entesa com element de la convivència junt amb la veritat, la justícia i l'amor. Els recents fets polítics de casa nostra són una mostra de com s'estan conculcant aquests drets.

* Dret a l'emigració i a la immigració. No hem d'establir fronteres respecte a la pluralitat i a la diversitat de pobles, de cultures, de races, de classes socials, de religions. No hem de renunciar al que som i, al mateix temps, hem de créixer en el respecte, l'obertura, el diàleg i la valoració dels altres; hem de renunciar als particularismes exclusivistes. Hem d'acollir els refugiats i denunciar les polítiques restrictives de l'Estat. Hem de trencar els estereotips sobre els imams i l'islam. Ens calen gestos de fraternitat i una actitud activa contra la islamofòbia.

* Dret a l'existència i a una vida digna. Hem de treballar contra els desnonaments, contra la política dels bancs de mantenir pisos buits i la política de tallar l'aigua i la llum que fan les empreses als més necessitats.

Avui dia a la nostra societat on hi ha persones que no tenen treball, d'altres que no tenen prou recursos per viure dignament, d'altres que han hagut de marxar dels seus països, d'altres que són mirats amb recel perquè "no són dels nostres", etc. els seguidors de Jesús hem de treballar per bastir una societat més sensible amb els pobres i més solidària. Tots hem de desvetllar la capacitat de compartir i de pensar més i més en els altres, que són els nostres germans. D’aquesta manera edificarem la Pau fonamentada en la Justícia.

Salomó Marquès

Text aportat per Justícia i Pau de Girona,
a les Caminades i Rutes per la Pau de les comarques gironines 2017-18