Carta de Justícia i Pau Terrassa al Director del Diari de Terrasa publicada el 21 de juny de 2016.

No tot està perdut


Distingit senyor:

La greu crisi de les persones refugiades posa en evidencia, entre d’altres coses, la falta d’acord i de coordinació entre els principals líders polítics de la Unió europea. Els refugiats segueixen arribant per rutes diverses i perilloses, els refugiats segueixen quedant desatesos en situacions precàries i massa refugiats segueixen morint.

És interessant contraposar com actuen els governs i com actuen les persones de carrer. Els governs, disposen d’importants partides pressupostàries, lleis vigents d’asil polític, i tot un seguit d’instruments poderosos a les seves mans per revertir la situació. En canvi la gent del carrer només disposa dels seus recursos limitats (estalvis), les seves mans, i la seva voluntat. No obstant, algunes evidencies recents semblen indicar que els governants han d’aprendre molt de la gent de carrer.

El cas més recent i conegut és del Òscar Camps, socorrista de professió, que decideix que si la seva feina és socórrer (ajudar, auxiliar, assistir) a persones a les nostres costes, perquè no fer-ho a la Illa de Lesbos? Així que amb els seus estalvis, uns 15.000 euros, decideix juntament amb altres voluntaris instal·lar-se a aquesta illa, i socórrer, ajudar, auxiliar, i assistir, les persones refugiades que hi arriben dia rere dia.

El cas de l’Òscar, català de l’any, mogut per la foto del nen Aylan Kurdi mort a la platja, no és l’únic. Hi ha mestres que decideixin anar a Idomeni, activistes que hi munten latrines, pallassos sense fronteres que arranquen un somriure als nens, voluntaris que carreguen roba fins a Calais, etc. Els exemples són molts, i serveixen per alleugerir el sofriment dels nostres germans refugiats, per encoratjar a altres ciutadans de que aquestes petites accions són possibles i totalment útils, i sobretot per mostrar els governants que no tot està perdut, que és possible posar remei a aquesta llarga, dura, dramàtica i incomprensible situació.

Terrassa, a 16 de juny de 2016.

JUSTÍCIA i PAU (Comissió de Terrassa)