Tallers d’Art descalç al Delta del Llobregat

 

 

26 d'abril de 2025 10:15 - 13:45

Lloc de la trobada: Punt d’Informació dels Espais Naturals del Remolar-Filipines (Viladecans).
Data i horari: Dissabte 26 d’abril de 2025, des de les 10h fins a aproximadament les 14 h.

Dedicarem el matí a fer junts una experiència d’unió profunda amb l’Aigua i la Natura a través de diversos tallers de contemplació i creació artística, acompanyats per diversos artistes d’Art descalç per la Terra.  El Delta del Llobregat és un indret molt especial, on l’aigua mostra tot la seva esplendor de bellesa i de fecunditat, sostenint una gran biodiversitat; i alhora és un paratge extraordinàriament fràgil i amenaçat per grans projectes d’ocupació del territori, concebuts des d’un model de desenvolupament discordant amb la Natura.

A través de l’Art sentirem que totis nosaltres formem part d’un Tot Sagrat i ens obrirem a una nova percepció de l’Aigua: Viva, Bella, Fecunda i omnipresent, fent-nos conscients de la necessitat urgent d’establir una nova relació amb l’Aigua i amb la Mare Terra.

Les creacions artístiques que es realitzaran col·lectivament es presentaran, junt amb les creacions dels artistes a la Mostra d’Art descalç per la Terra AiguaVida, que es realitzarà al Centre Cívic de la Barceloneta des del 16 de maig al 19 de juny.

Programa:

L’activitat començarà puntualment a les 10.15h, a la carpa del Centre d’Informació dels Espais del Remolar-Filipines. Allà farem junts una breu meditació conjunta, per a afinar els sentits i obrir la consciència, disposant-nos a entrar junts en l’espai sagrat de la Natura. Tot seguit, cadascú s’unirà al petit grup de persones amb qui realitzarà el taller on s’ha inscrit i, acompanyat per l’artista que conduirà l’activitat, anirà al lloc on faran l’activitat artística. En acabar ens tornarem a reunir tots a la mateixa carpa per compartir l’experiència viscuda i celebrar-la amb una dansa contemplativa dedicada a l’Aigua.

A les 13.40h ens acomiadarem, amb l’alegria d’haver compartit alguna cosa important.

Cada participant podrà realitzar un sol taller, ja que tots ells són simultanis i estan pensats per a ser viscuts “de cap a peus”. En el full d’inscripció podrà indicar quin taller prefereix i, si aquest estigués ple, quin altre dels restants agafaria. Els infants menors de 15 anys hauran d’inscriure’s al taller junt amb el familiar que l’acompanya. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.

TALLERS:

  • Fluir i fruir amb l’Aigua en una pintura col·lectiva

El taller s’inicia amb un temps de diàleg interior amb el paisatge, tot posant la mirada en l’Aigua, deixant que aquesta ens parli mentre ens disposem a sentir-la, tot fruint d’ella; fluint amb ella. Després ens retrobarem i farem un breu diàleg sobre el que l’Aigua ha suscitat en nosaltres i quins anhels expressius ens desvetlla. Tot seguit ens posarem junt@s mans a l’obra, amb orientació de les artistes que ens acompanyen en el taller, treballant amb pintura a l’aigua i amb pigments naturals sobre un suport de gran format. A través del traç i el color tractarem d’expressar allò que l’Aigua desvetlla en nosaltres. L’obra realitzada podrà exposar-se en la Mostra d’Art descalç per la Terra del mes de maig al Centre Cívic de la Barceloneta.

Condueixen el taller Natalia Cajiao, artista visual, i Roser Bosch, pintora

  • Dansar amb l’Aigua

El taller és un temps per a sentir l’entorn fusionat amb el nostre cos, amb uns  moviments guiats per la bellesa de l’Aigua. Anirem treballant i cultivant gestos que expressen l’alegria de fluir amb la Natura, deixant-nos guiar pel fluir de l’aigua. Posarem especial atenció al moviment dels braços i les mans i a l’expressió del rostre amb el somriure. En algun moment Integrarem el moviment amb teles i dansarem amb els peus nus sobre la sorra de la platja. El taller s’inspira en la dansa persa, la dansa de l’Índia i del nord d’Àfrica. Cal portar roba còmoda; faldilla o bé pantalons ben flexibles que permetin el moviment.

Condueix el taller Marta Polo, ballarina, escultora i pintora.

  • Sentir i expressar l’Aigua amb la fotografia

Després de compartir algunes nocions bàsiques de fotografia en la naturalesa, passejarem pels Espais Naturals del Delta, posant la mirada en l’Aigua, per copsar la seva multiplicitat de qualitats, formes i colors, cercant la seva capacitat evocadora i el seu protagonisme en un ecosistema fràgil i a vegades amenaçat. Amb les fotografies fetes per les persones participants s’editarà una obra conjunta que es presentarà en la Mostra d’Art descalç per la Terra del mes de maig al Centre Cívic de la Barceloneta. Cada participant ha de dur la seva pròpia càmera o el seu mòbil per a fer les fotografies.

Condueixen el taller Jordi Longás i Chopo Garcia-Die, fotògrafs

  • Comunicar-nos amb l’Aigua i crear amb l’Aigua un Cercle d’Unió o Mandala col·lectiu

Segons Masaru Emoto, l’Aigua no és una simple substància, sinó que la seva configuració molecular canvia en funció dels camps energètics que l’envolten i, d’alguna manera té capacitat de “sentir”, de “memòria” i de “comunicació”. Això ens convida a establir una nova relació amb l’Aigua. Nosaltres focalitzarem la nostra consciència i les nostres millors energies vers l’aigua continguda en diverses ampolles preparades a tal efecte. Després en beurem i, barrejant-la amb pigments orgànics, prepararem pintures, amb les quals, farem un Cercle d’Unió o Mandala col·lectiu. Aquesta creació artística podrà exposar-se en la Mostra d’Art descalç per la Terra del mes de maig al Centre Cívic de la Barceloneta.

Condueix el taller Aldo Cardoso, Fotògraf i artista plàstic

CONSIDERACIONS:

  • L’activitat en el seu conjunt, així com cadascun dels tallers que es faran, tenen un plantejament inclusiu, de totes les edats i condicions personals i no demanen cap mena de coneixement o de destresa prèvia.
  • És una activitat molt propícia per fer en família perquè els infants es trobaran a gust participant de l’activitat junt amb els seus pares.
  • Convé que cadascú s’emporti aigua i alguna cosa menjar en el transcurs del matí.
  • L’activitat és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament, ABANS del 22 d’ABRIL.

COM ARRIBAR:

En cotxe:

Des de Barcelona o Castelldefels, cal agafar l’autovia de Castelldefels (C-31) i desviar-se a la sortida Viladecans – Les Filipines.

Des de Viladecans, cal agafar el Camí del Mar que ens porta, seguint les indicacions de les rotondes, a l’Espai Natural Remolar-Filipines. Per arribar al Punt d’Informació on s’inicia l’activitat, cal passar una barrera (barrera de La Vidala) i recórrer 1,2 Km. Habitualment els caps de setmana aquesta barrera impedeix el pas dels vehicles i cal recórrer aquest tram caminant. Tanmateix, els tècnics dels Espais Naturals del Delta, per tal de facilitar l’accés dels participants, aquell dissabte OBRIRAN LA BARRERA, ENTRE LES 10:00 i LES 10:10, per entrar amb els cotxes fins al Punt d’informació. En acabar l’activitat, TORNARAN A OBRIR LA BARRERA ENTRE LES 13:50 i LES 14.00 h per permetre la sortida dels vehicles.

SI ALGÚ ES VOL QUEDAR DESPRÉS DE L’ACTIVITAT, NO POT APARCAR DINTRE, DONCS DESPRÉS NO PODRIA SORTIR.

Amb transport públic

El bus L-99, que es pot agafar a prop de les estacions de tren de Gavà i Viladecans, s’atura a la parada Aparcament empleats T1, que queda a 500 m de la barrera de la Vidalala. A partir d’allà cal caminar 2 km fins el Centre d’Informació de l’Espai Natural del Remolar-Filipines.

A peu o en bicicleta

Des de Viladecans pel camí del Mar; i des del Prat, per l’Avinguda de l’Aeroport que té carril bici.