Justícia i Pau s’uneix a la crida de la FIDH i de les seves organitzacions membres, en rebuig a la repressió estatal al Perú, que després d’un mes d’iniciades les manifestacions contra la presidenta Dina Boluarte, deixen un saldo de 60 morts, centenars de ferits i persones detingudes en condicions d’amuntegament.
Després que l’expresident Pedro Castillo dissolgués el congrés el passat 7 de desembre de 2022 hores abans d’un debat de judici polític en contra seva, el país s’ha vist embolicat en una sèrie de protestes violentes, ocasionant la resposta desproporcionada de les forces armades, la qual no s’ajusta als principis d’una finalitat legítima, proporció i absoluta necessitat, indispensables per a justificar l’ús de la força d’acord amb el dret internacional dels drets humans.
Només el 9 de gener de 2023 van ser assassinats 19 manifestants en Juliaca, entre ells menors d’edat. D’igual manera, qüestionem l’atac de la policia contra la Universitat Nacional de Sant Marcos i el desallotjament i arrest massiu dels seus ocupants, gairebé 200 persones, que inclouen estudiants, persones adultes majors i una dona amb la seva filla de 8 anys. Aquest greu fet, a més de vulnerar la inviolabilitat de l’espai acadèmic, vulnera drets fonamentals de les persones i del degut procés.
Instem el Govern Nacional a escoltar i atendre els reclams de la població i a no estigmatitzar, reprimir, ni criminalitzar la protesta social. Demanem que es respectin a les organitzacions de drets humans peruanes, que han estat atacades i estigmatitzades per fer el seu treball de denúncia de violacions de drets humans en el marc de les protestes i criden les autoritats a investigar i sancionar als responsables d’aquests fets.
Recordem que totes les autoritats tenen el deure de fer prevaler l’estat de dret, la Constitució i la garantia dels drets de totes i tots els seus ciutadans, no sent admissible que l’Estat, obligat a defensar-los i garantir-los derivi en les pitjors formes d’autoritarisme.
Justícia i Pau
#RADARPRIVILEGI_0
Podeu llegir el comunicat complet a FIDH-Peru
(Imatge de: Pixabay)