Teixint Xarxes és un campanya de Justícia i Pau per apropar la realitat de les persones i col·lectius procedents de països de religió majoritàriament musulmana a la resta de la societat catalana.


Quin és l’objectiu?
Amb aquest projecte volem afavorir la integració social, la igualtat d’oportunitats i l’exercici dels drets d’aquestes persones i col·lectius. Alhora també creiem que és rellevant promoure el sentit de pertinença d’aquestes persones i la seva identificació amb la societat d’acollida. Per tant, volem facilitar la convivència i la pau social tot contribuint a evitar accions i actituds d’exclusió, xenofòbia i islamofòbia.

 

Per quin motiu sorgeix el projecte?

donesiislam 001Catalunya és un país amb una rica diversitat religiosa, en gran part gràcies a l'arribada de persones procedents d’altres països durant les dues darreres dècades. Fruit dels processos migratoris de persones del Magreb, l’Àfrica Subsahariana i l’Àsia, entre d’altres, l’Islam ha adquirit més presència al territori català. Tot i que aquest fet és clarament enriquidor, existeix desconeixement i fins i tot prejudicis i pors per part d’alguns sectors de la societat, cap a les persones de religió musulmana. Malauradament, fins i tot hi ha hagut actituds d’islamofòbia i xenofòbia clara amb la inauguració de centres de culte islàmic, per exemple. Aquesta circumstància dificulta molt la inclusió d’aquestes persones i el seu dret a exercir la llibertat religiosa.

Davant d’aquests casos d’islamofòbia, des de Justícia i Pau entenem que és un compromís de tota la societat catalana fer un esforç addicional per superar aquests problemes, afavorint el coneixement de la realitat de les persones musulmanes i els seus col·lectius. Ens proposem normalitzar la seva presència a la societat catalana, ajudant a crear una opinió pública favorable i servint d’enllaç entre les entitats socials del país i els col·lectius de persones de religió musulmana.


D’on sorgeix el projecte?
Des de fa més d’una dècada tenim relació amb les comunitats musulmanes del Maresme a través de la nostra comissió territorial. A partir del 2015 veient la necessitat de reproduir aquesta tasca a la resta del país, vam engegar el projecte Teixint Xarxes per afavorir la Justícia i la Pau a la resta del territori català.


Copia de Formacio Islam DolorsBramon1 20161115 opt

Quines activitats realitzem?

  • Visites a comunitats musulmanes per interessar-nos sobre la seva tasca, compartir posicionaments, comunicar-nos possibles problemàtiques, etc.
  • Actes públics per sensibilitzar sobre la situació de vulnerabilitat de la comunitat musulmana al nostre país.
  • Realització de xerrades a escoles i entitats per donar a conèixer aquesta realitat.
  • Ser presents en els mitjans de comunicació per compartir els continguts del projecte i possibilitar espais de reflexió.

 

 

VisitaMesquitaManresa3 20161102

Què hem fet fins ara?

  • Hem conegut i col·laborat amb més d’una vintena d’entitats i comunitats, a les quals hem visitat i ens hem interessat per les seves activitats i problemàtiques.
  • Hem organitzat 9 actes públics (taules rodones, cicles de conferències o trobades interreligioses per la pau) per donar veu a les persones líders de les comunitats, expertes en islamologia i dones musulmanes referents en l’àmbit associatiu.
  • Hem organitzat formacions sobre l’Islam per donar a conèixer les bases de l’Islam i la realitat de l’Islam al nostre país, adreçat a membres d’entitats catalanes que actualment treballen en el camp de les migracions. També hem realtizat un seminari de 4 sessions per treballar els esterotips.
  • Hem participat en diferents mitjans de comunicació per difondre el contingut i les conclusions del projecte. En aquest enllaç podreu tornar a escoltar el diàleg que vàrem mantenir a beteve radio amb la Comunitat Islàmica de Nou Barris i la Xarxa 9 Barris Acull.

 

Algunes de les accions realitzades durant l'any 2017

 collage fotografies TX

 

Teixint Xarxes compta amb el suport econòmic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Generalitat de Catalunya) i de l'Ajuntament de Barcelona

scigmigciu h3     RGB marca Color