Teixint Xarxes és un campanya de Justícia i Pau per apropar la realitat de les persones i col·lectius procedents de països de religió majoritàriament musulmana a la resta de la societat catalana.


Quin és l’objectiu?
Amb aquest projecte volem afavorir la integració social, la igualtat d’oportunitats i l’exercici dels drets d’aquestes persones i col·lectius. Alhora també creiem que és rellevant promoure el sentit de pertinença d’aquestes persones i la seva identificació amb la societat d’acollida. Per tant, volem facilitar la convivència i la pau social tot contribuint a evitar accions i actituds d’exclusió, xenofòbia i islamofòbia.

 

Per quin motiu sorgeix el projecte?

donesiislam 001Catalunya és un país amb una rica diversitat religiosa, en gran part gràcies a l'arribada de persones procedents d’altres països durant les dues darreres dècades. Fruit dels processos migratoris de persones del Magreb, l’Àfrica Subsahariana i l’Àsia, entre d’altres, l’Islam ha adquirit més presència al territori català. Tot i que aquest fet és clarament enriquidor, existeix desconeixement i fins i tot prejudicis i pors per part d’alguns sectors de la societat, cap a les persones de religió musulmana. Malauradament, fins i tot hi ha hagut actituds d’islamofòbia i xenofòbia clara amb la inauguració de centres de culte islàmic, per exemple. Aquesta circumstància dificulta molt la inclusió d’aquestes persones i el seu dret a exercir la llibertat religiosa.

Davant d’aquests casos d’islamofòbia, des de Justícia i Pau entenem que és un compromís de tota la societat catalana fer un esforç addicional per superar aquests problemes, afavorint el coneixement de la realitat de les persones musulmanes i els seus col·lectius. Ens proposem normalitzar la seva presència a la societat catalana, ajudant a crear una opinió pública favorable i servint d’enllaç entre les entitats socials del país i els col·lectius de persones de religió musulmana.


D’on sorgeix el projecte?
Des de fa més d’una dècada tenim relació amb les comunitats musulmanes del Maresme a través de la nostra comissió territorial. A partir del 2015 veient la necessitat de reproduir aquesta tasca a la resta del país, vam engegar el projecte Teixint Xarxes per afavorir la Justícia i la Pau a la resta del territori català.


Copia de Formacio Islam DolorsBramon1 20161115 opt

Quines activitats realitzem?

  • Visites a comunitats musulmanes per interessar-nos sobre la seva tasca, compartir posicionaments, comunicar-nos possibles problemàtiques, etc.
  • Actes públics per sensibilitzar sobre la situació de vulnerabilitat de la comunitat musulmana al nostre país.
  • Realització de xerrades a escoles i entitats per donar a conèixer aquesta realitat.
  • Ser presents en els mitjans de comunicació per compartir els continguts del projecte i possibilitar espais de reflexió.

 

 

VisitaMesquitaManresa3 20161102

Què hem fet fins ara?

  • Hem conegut i col·laborat amb més d’una vintena d’entitats i comunitats, a les quals hem visitat i ens hem interessat per les seves activitats i problemàtiques.
  • Hem organitzat 9 actes públics (taules rodones, cicles de conferències o trobades interreligioses per la pau) per donar veu a les persones líders de les comunitats, expertes en islamologia i dones musulmanes referents en l’àmbit associatiu.
  • Hem organitzat formacions sobre l’Islam per donar a conèixer les bases de l’Islam i la realitat de l’Islam al nostre país, adreçat a membres d’entitats catalanes que actualment treballen en el camp de les migracions. També hem realtizat un seminari de 4 sessions per treballar els esterotips.
  • Hem participat en diferents mitjans de comunicació per difondre el contingut i les conclusions del projecte. En aquest enllaç podreu tornar a escoltar el diàleg que vàrem mantenir a beteve radio amb la Comunitat Islàmica de Nou Barris i la Xarxa 9 Barris Acull.

 

Projecte Teixint Xarxes durant l'any 2018

Durant l’any 2018, seguint l’objectiu de donar a conèixer les aportacions de les tradicions religioses a la convivència i la pau, hem organitzat, juntament amb altres entitats i comunitats religioses,la jornada interreligiosa “Diversitat religiosa per la convivència i la pau”. Durant la jornada, hem pogut identificar i subratllar quins són els aspectes en els quals encara cal treballar per aconseguir el ple respecte a la llibertat religiosa de tots i totes.

Totes les entitats i comunitats religioses presentsens hem compromès, en un manifest escrit, amb la pau i la convivència. Com ha resultat, ens hem constituït com a Xarxa interreligiosa per la pau, en el si de la Xarxa catalana de Grups de Diàleg Interreligiós, al servei de tots els Grups de Diàleg Interreligiós, especialment en l’àmbit barceloní, proposant diferents campanyes, accions i trobades en favor de la pau, la justícia, la llibertat, la dignitat i la solidaritat.

LOGOXIP1

 

 

Algunes de les accions realitzades durant l'any 2017

 collage fotografies TX

 

Algunes de les accions realitzades durant l'any 2018

TX 2018 collage

Teixint Xarxes compta amb el suport econòmic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (Generalitat de Catalunya) i de l'Ajuntament de Barcelona

scigmigciu h3     RGB marca Color