Search
Close this search box.
Qui

SOM

Som una associació que treballa per promoure una societat més justa i una cultura sòlida dels drets humans i de la pau des de la perspectiva de l’Evangeli i el pensament social cristià. Amb aquestes finalitats, ens proposem sensibilitzar i educar la ciutadania i incidir sobre els poders públics amb activitats en centres educatius, publicacions, conferències, jornades i intervencions als mitjans de comunicació, entre d’altres.

Actualment, a Justícia i Pau Barcelona, comptem amb el suport de més de 450 persones associades, i amb la participació de més d’un centenar de persones voluntàries que s’organitzen en àmbits temàtics o territorials i que duen a terme el gros de les nostres activitats.

Actuem en coordinació amb les diferents comissions de Justícia i Pau de Catalunya, i amb la Comissió General de Justícia i Pau d’Espanya i la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d’Europa.

Xarxa Justícia i Pau Catalunya

La naturalesa jurídica de l’entitat és la d’associació de dret canònic de l’arxidiòcesi de Barcelona, inscrita al registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia amb el número 014673 i el NIF R-5800416-I. El nostre domicili actual és Roger de Llúria 126, 3-1, 08037 Barcelona.

L’entitat es regeix pels seus estatuts, el Codi de Dret Canònic de l’Església Catòlica (1983), els acords jurídics entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, i la Llei orgànica 7/1980, de 5 de juliol, de llibertat religiosa, entre d’altres.

Els seus òrgans són l’Assemblea General, que és el màxim òrgan de decisió i està format per tota la base social, i la Junta de Govern, que regeix l’entitat, formada per la presidència, dues vicepresidències, la secretaria i cinc vocalies. Tots els càrrecs tenen una durada de quatre anys i poden ser reelegits indefinidament.

Informació institucional

Equip tècnic

Neus Forcano i Aparicio

direcció


Llicenciada en Filologia. Màster en estudis històrics de les dones al Centre Duoda (UB) i estudis de Ciències religioses a l’ISCREB. Directora de l'entitat des del març de 2023.

Glòria Gratacòs-Cases

administració


Administrativa de Grau Superior, Assistant Business Administration per la UOC i Advanced Certificate for the Executive Assistant pel Business Mangament Training Group. Tècnica de l’entitat des del 2023.

Clara Morer Andrades

Tècnica de Projectes i comunicació


Llicenciada en Relacions Internacionals. Màster en Justícia Transicional i Drets Humans (Universitat d'Ulster) Tècnica de l’entitat des del 2024.

Junta directiva

Dolors Fernàndez

presidenta


Presidenta de Justícia i Pau des de 2022. Membre de la Comissió Territorial de Maresme.

Quima Giménez

Vicepresidenta


Vocal de la junta des del 2016 i vicepresidenta des del 2018. Membre de la Comissió Territorial de Sant Just Desvern.

Maria Bargalló

Vicepresidenta


Vocal de la junta des del 2016 i vicepresidenta des del 2018. Coordinadora de la Comissió de Desenvolupament Humà Integral, responsable del Grup de Treball d'Ecologia i Justícia.

Joaquim Cervera

Vocal


Vocal de la junta des del 2016. Coordinador de l’Eix de Pau, Diversitat i Democràcia.

Núria Sastre

Vocal


Membre de la junta des del 2016. Membre de la Comissió de Drets Humans i del Grup de Treball sobre l’estudi de salut mental i presons.

Maria Martínez

Vocal


Vocal de la junta des del 2022. Membre de la Comissió Territorial de Collblanc.

Joan-Maria Raduà Hostench

Vocal


Vocal de la junta des del 2023. Membre de l’Eix de Drets Humans.

Josep Mª Fisa

Delegat episcopal


És delegat episcopal de Justícia i Pau des del 1994. Membre del Grup de Treball d'Ecologia i Justícia.

Treball en xarxa

Història

TORTURA I MALTRACTAMENTS

A Justícia i Pau denunciem les pràctiques policials de tortura i maltractament del règim franquista. Per aquest motiu la Comissió Permanent de l’entitat és processada pel Tribunal d’Ordre Públic.

 

1973

AMNISTIA PRESOS POLÍTICS

Ens impliquem en les campanyes per exigir l’amnistia de les persones empresonades per raons polítiques, que conclouen amb l’aprovació de la Llei d’Amnistia Política el 1977.

 

1974

CONTRA LA PENA DE MORT

Juntament amb Pax Christi i altres entitats, promovem la primera campanya a Espanya contra la pena de mort.

1975

DRETS DE LA INFÀNCIA

Coincidint amb l’Any Internacional de la Infància, creem la Comissió de la Infància, que impulsa diferents campanyes per promoure els drets dels infants.

1979

EDUCAR PER LA PAU

Creix la consciència de la necessitat d’educar per la pau. Aquesta inquietud es concreta quan, l’any 1979, impulsem de la campanya «Educar per la pau».

1979

0,7% PER AL DESENVOLUPAMENT

Posem en marxa la campanya «Objectiu 0,7%» i els simposis internacionals Nord/Sud i nosaltres.

1981

PREMI PER LA PAU

Ens atorguen el Premi per la Pau de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

1982

SENSIBILITZACIÓ PEL QUART MÓN

En un context de greu crisi econòmica i atur creixent, organitzem la primera jornada El Quart Món a Catalunya el 1984, i el 1989 creem la Comissió de Quart Món de Justícia i Pau, que desenvolupa la seva activitat fins al 2010.

 

1984

DESARMAMENT I DESENVOLUPAMENT PER A LA PAU

En plena cursa armamentista entre el bloc oriental i occidental, organitzem la campanya «Desarmament i desenvolupament per la pau».

1985

OBJECCIÓ DE CONSCIÈNCIA A LES ARMES

Creem la Comissió d’Objecció de Consciència al Servei Militar, impulsem el Col·lectiu de cristians per a la insubmissió (1988) i promovem l’objecció fiscal a la despesa militar.

1986

OTAN NO

Portem a terme, amb motiu del referèndum espanyol sobre la permanència en l’OTAN, una campanya en defensa de la sortida de l’OTAN. El «no» obté el 51% dels vots en el referèndum a Catalunya.

 

1986

REINSERCIÓ SOCIAL

El 1984 la Generalitat de Catalunya assumeix la competència en política penitenciària i obre les presons a la participació de la ciutadania. L’equip de voluntariat de presons comença la seva tasca d’acompanyament a milers de persones empresonades i organitza activitats educatives dins les presons.

1987

CONTROL DEL COMERÇ D’ARMES I REDUCCIÓ DE LA DESPESA MILITAR

Impulsem la campanya «C3A», contra el comerç d’armes. El 1999 creem el Centre J. M. Delàs d’Estudis per a la Pau, que desenvoluparà una gran tasca en favor del desarmament, la no-violència i el foment de la cultura de la pau. El 2015 el centre adquireix personalitat jurídica.

1987

CONDONACIÓ DEL DEUTE EXTERN DELS PAÏSOS EMPOBRITS

Posem en marxa, juntament amb altres entitats, la campanya «Deute extern, deute etern?» per a la conscienciació sobre el problema del deute extern en els països en desenvolupament.

1989

MOBILITZACIONS CONTRA LA GUERRA

Davant la multiplicació dels conflictes armats al món, especialment a l’Orient Mitjà, impulsem una campanya contra la guerra de l’Iraq (2003) i promovem la plataforma Aturem la Guerra. També participem en iniciatives i mobilitzacions contra els conflictes armats a Iugoslàvia, Guatemala, l’Afganistan, Colòmbia, etc.

1990

CRISI ECOLÒGICA

Amb la creixent conscienciació ecològica de la societat, organitzem les jornades Crisi Ecològica i Renovació Solidària. Més endavant, s’iniciarà la campanya en favor del consum responsable (2004) i la divulgació de la carta Laudato si’ del Papa Francesc (2015).

1991

PREMI SOLIDARITAT

L’Institut de Drets Humans a Catalunya guardona la nostra entitat amb el Premi Solidaritat.

1992

CREU DE SANT JORDI

La Generalitat de Catalunya ens atorga la Creu de Sant Jordi.

1993

PREMI CIUTAT DE BARCELONA

Obtenim el Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat de projecció internacional de la ciutat.

1995

PROMOCIÓ DELS DRETS HUMANS

Juntament amb el centre d’estudis Cristianisme i Justícia promovem un espai permanent de reflexió i divulgació en matèria de drets humans anomenat «Els dilluns dels drets humans».

1998

L’ALTRA BANCA POSSIBLE

Organitzem una trobada d’entitats per impulsar la creació de la plataforma Finances Ètiques i Solidàries (FETS). Entre 2010 i 2014, mitjançant la campanya «Per un nou ordre financer global», denunciem l’especulació financera.

1999

INTEGRACIÓ SOCIAL DE LA IMMIGRACIÓ

Inici d’un cicle de creixement important de la immigració extracomunitària a Catalunya i Espanya. Des de Justícia i Pau organitzem la campanya «La immigració: causes, efectes i propostes d’acció» en favor de l’acollida i integració social de la immigració.

2001

PREMI A LA SOLIDARITAT I A LA SUPERACIÓ

Rebem el Premi a la Solidaritat i la Superació de l’ONCE Catalunya.

2001

PER UNA GLOBALITZACIÓ MÉS JUSTA

Iniciem la campanya «Per una globalització més justa» i participem en les diferents edicions del Fòrum Social Mundial, contribuint també a l’impuls del Fòrum Social de la Mediterrània i del Fòrum Social Català.

2002

CAP A UN CONSUM RESPONSABLE

En una llarga etapa de bonança econòmica i en plena bombolla immobiliària, duem a terme la campanya «Per un consum responsable», que consciencia sobre els efectes dels nostres hàbits en l’entorn.

2004

JUSTÍCIA PER A L’ÀFRICA

Treballem per donar a conèixer la greu situació en què es troba el continent africà, desmuntar prejudicis i explicar quina és la responsabilitats dels països rics en la problemàtica africana.

2010

PREMI DELS ANTICS ALUMNES I AMICS DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

Obtenim el Premi de l’Associació d'Antics Alumnes i Amics de la Universitat de Lleida, per la defensa de l’entitat dels drets humans, la justícia i la pau.

2012

STOP BALES DE GOMA

Es produeixen diversos casos de persones que perden un ull a causa de bales de goma disparades per la policia. Juntament amb l’Associació Stop Bales de Goma, treballem perquè se’n prohibeixi l’ús.

2013

#CONFLICTMINERALS

Emergeix un debat sobre l’impacte de la fabricació i comercialització dels aparells electrònics TIC. A Justícia i Pau impulsem #ConflictMinerals, una campanya per donar a conèixer la relació entre els productes tecnològics, els conflictes armats, les violacions dels drets humans i la degradació ecològica als països on s’extreuen els minerals necessaris per a la seva fabricació.

2015

RECONEIXEMENT DEL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA

En reconeixement a la tasca del voluntariat als centres penitenciaris de Catalunya, la nostra entitat rep la Distinció Pública del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

2016

MENCIÓ HONORÍFICA DEL PREMI DE VOLUNTARIAT 2019

En el marc del XXVI Premi Voluntariat, concedit pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Justícia i Pau rep un reconeixement públic per la seva contribució a la cohesió social del territori, al foment d’una societat més apoderada i a la humanització de la situació a les presons, des de l’any 1987.

2019

PREMI RECONCILIACIÓ

El Patronat de la Fundació Sant Raimon de Penyafort (vinculada al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona) atorga el seu Premi Reconciliació 2020 a l’equip de voluntaris de presons de Justícia i Pau.

2020