Autoria: Maria Virginia Solis Wahnish
Any de publicació: 2023
Descripció: La Granja de Francesc és el cinqué volum de la col·lecció Oikos publicada conjuntament per l’Editorial Claret i Justícia i Pau, l’objectiu de la qual és reflexionar sobre l’economia actual i el seu impacte en la societat des de la mirada de l’evangeli i de la doctrina social de l’Església, així com del testimoniatge de persones rellevants connectades amb la realitat quotidiana.
Vivim el problema més greu al qual la humanitat s’ha enfrontat: la crisi climàtica. Són molts els factors que hi estan en joc: ecologia, energia, estils de vida i de consum, educació, valors socials, justícia, etc. Però en uns temps on tot sembla foscor i pessimisme, hi ha una llum d’esperança que mai no s’apaga. Aquest llibre n’és una prova i un clar exemple; és el testimoni d’una persona que, després d’haver discernit sobre la seva vocació, posa la seva vida i el seu treball al servei del bé comú.
La Maria Virginia, una emprenedora argentina de 31 anys, té una empresa que comercialitza yerba mate. Ella sempre ha desitjat profundament prendre mesures per combatre els problemes relacionats amb la producció agrícola, la protecció del medi ambient i la redistribució dels recursos, tenint en compte la dimensió global i local del territori. Inspirada per Laudato si’ i el missatge del papa Francesc, juntament amb deu joves més, va crear l’empresa «The Farm of Francesco», amb l’objectiu d’ajudar a combatre la desertificació del sòl.
El que fa especial el treball de la Maria Virginia és que sempre posa la persona humana al centre. En aquestes pàgines es mostra el camí coherent d’una persona que, partint d’una presa de consciència i d’un sentit de responsabilitat envers la societat, s’ha proposat treballar per un projecte més gran, col·lectiu, que va més enllà d’una dimensió personal. És un camí per encarnar els nostres ideals, valors i desitjos en obres concretes.
«The Farm of Francesco» és un exemple concret d’empresa social amb voluntat de contribuir al bé comú. És una font d’inspiració i d’aprenentatges que pot donar molts de fruits.
La col·lecció OIKOS
El primer número de la col·lecció, L’Economia de Francesc, mostrava una panoràmica actual sobre el pensament social de l’Església i, en particular, del papa Francesc sobre l’economia. El segon títol, Repensar l’economia a partir de la pandèmia, reflexionava sobre interrogants que aquesta pandèmia mundial planteja sobre l’economia. El tercer número, Persones i treball, proposava una reflexió sobre un tema crucial: el treball; i aquest quart títol invita a reflexionar sobre l’economia i l’ecologia. El quart número, Economia i ecologia, desenvolupava la relació entre ambdos termes.