Search
Close this search box.

Tercera passa del projecte Art descalç per la Terra que entrellaça l’art, l’espiritualitat i la cura de la terra

Notícies
21/04/2023

El passat dissabte 15 d’abril una cinquantena de persones s’han trobat a l’Espai Natural del Remolar-Filipines (Delta del Llobregat), per participar dels «Tallers d’Art descalç».

Aquest és el tercer acte del Projecte Art descalç per la Terra, que es desenvolupa al llarg del curs 22/23, en aquesta 1a edició centrat en els conflictes per la terra fèrtil. Art descalç per la Terra és una iniciativa de Justícia i Pau amb col·laboració de la XIP i amb la participació d’un grup d’artistes, per a promoure una vinculació profunda i espiritual amb la Natura a través de l’Art, entenent que l’Espiritualitat i l’Art són capacitats essencials de tot ésser humà i que és des d’aquesta transformació integral que podem afrontar amb creativitat i compromís els canvis que la crisi actual exigeix.

Els actes que han precedit aquesta convocatòria han estat la Trobada de Meditació per la Terra a través de l’Art, que es va realitzar el 12 de novembre a Vil·la Joana i la Matinal Toquem de peus a Terra, que es va fer el 4 de febrer a S. Jeroni de la Murtra.

L’activitat s’ha proposat justament en aquest enclavament pel gran valor simbòlic que tenen aquests espais Naturals; uns ecosistemes d’excepcional bellesa i de gran valor ecològic, defensats i preservats amb tenacitat davant l’amenaça dels grans projectes d’ocupació del territori, concebuts des d’un model de desenvolupament discordant amb la Natura.

El matí s’ha iniciat amb la presentació de l’acte per part de Roser Bosch, coordinadora d’Art descalç per la Terra, qui ha destacat que, segons el Fons Mundial per la Naturalesa, en menys de 30 anys s’ha duplicat la superfície urbanitzada al planeta i més de la meitat de les zones humides del planeta han estat destruïdes; i milions de persones i milions d’éssers vius pateixen per l’ocupació o per la degradació de la terra que sustenta els sistemes naturals i els conreus. I ha afirmat també que, en aquest punt de la història de la humanitat és absolutament urgent un canvi radical de rumb; un canvi que passa necessàriament per adonar-nos que vivim alienats i, amb això, aïllats, insaciats, infeliços, insolidaris, agressius, pertorbats… per més que ho revestim de racionalitat. Només ens salvarà obrir-nos a una nova consciència del nostre veritable lloc a l’Univers, de la nostra pertinença a la Comunitat de Vida de La Terra i descobrir que, amb ella, som habitats per un Misteri Sagrat de Bellesa i d’harmonia que ens transcendeix i ens sustenta; i l’Art és una via privilegiada per a obrir-nos a aquest misteri i posar-nos en aquest camí de transformació.

A continuació, la Sra. Encarni García, tinenta d’Alcaldia de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans ha donat la benvinguda als participants i ha destacat la històrica lluita que ha permès la permanència d’aquests espais naturals i la necessitat de seguir-los defensant pel seu valor ecològic i pel seu valor social, enfront de les constants amenaces de projectes que poc tenen a veure amb la sostenibilitat i el bé comú, com ara l’ampliació de l’aeroport.

Tot seguit, Amelia Melo, experta en Ioga i meditació, col·laboradora d’Art descalç, ha ofert al grup uns minuts de meditació guiada, per tal d’asserenar la ment, afinar els sentits i despertar la consciència, tot sentint-se en comunió amb la Natura, amb la Creació.

Després d’aquests preliminars, els participants s’han distribuït en els diferents tallers conduïts per artistes d’Art descalç, on al llarg de dues hores s’han entregat a la creació artística:

En el taller conduït per Aldo Cardoso, s’ha realitzat un Land Art participatiu.

Jordi Longás i Chopo García-Die han conduït un taller per a descobrir les singularitats del Delta a través de la fotografia.

El taller de dansa, guiat per Marta Polo i acompanyat per la música en directe d’Érick Cuevas, ha estat el més sol·licitat: dansar tot sentint i expressant els moviments i la bellesa de la natura.

Gabriela Vargas ha ofert un taller on, a partir de les premisses de l’art tradicional asiàtic, s’ha fet una intervenció artística amb components de la natura, amb els 5 elements que el constitueixen.

Les imatges d’aquestes creacions es presentaran, junt amb les obres que els artistes han anat duent a terme al llarg d’aquest curs per a la Mostra d’Art descalç per la Terra, que es realitzarà al Centre Cívic de La Barceloneta, des del 18 de maig fins al 9 de juny.

Acabat el temps de creació artística, els participants s’han aplegat de nou per cloure junts la jornada. Una persona de cada taller ha explicat l’experiència viscuda en el seu grup i, a continuació, entre diverses persones s’ha llegit el poema Mare Terra, de Natalia Cajiao, també artista d’Art descalç.

La música d’Éric Cuevas i el guiatge de Marta Polo han animat a tots, grans i petits, a expressar la joia i l’agraïment de l’experiència viscuda amb una dansa lliure i harmònica, en sintonia amb la Natura de la qual som part i el Gran Misteri que ens sustenta.

Xavier Perarnau, acomiada la jornada en nom d’Art descalç, proposant 3 preguntes a endur-se en el retorn cap a casa:

  • A què ens compromet estar en el món? Quins són els nostres deures filials respecte a la Mare Terra?
  • Què pot despertar de nou en nosaltres el sentit de meravella i cura per la vida, la responsabilitat de custòdia de la Natura?
  • Ens pot ajudar el commovedor sentiment de bellesa que l’art ens proporciona a mantenir viu en sentiment de sacralitat de tot?