La delegació japonesa dels supervivents de les bombes nuclears d’Hiroshima i Nagasaki han estat a Madrid i Barcelona aquests darrers dies de gener, en què també se celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau: el 30 de gener és la data de la mort de Mahatma Gandhi i serveix per emmarcar actuacions educatives que sensibilitzin els infants i joves a favor d’una cultura de pau.
El Premi Nobel 2024 ha reconegut la tasca divulgativa i educativa dels Hibakusha del Japó per rebutjar les armes nuclears, les bombes atòmiques i d’hidrogen, i el negoci de les armes. El seu testimoni directe colpeix: records de l’explosió que van paral·litzar el país, cossos carbonitzats o cremats de tal manera que impedien reconèixer si eren homes o dones, manca de material mèdic, trauma i sofriment, per no parlar de les conseqüències de la radiació en la salut, malformacions d’infants i milers de dones que no van poder ser mares ni van poder refer la seva vida.
El Premi Nobel 2024 reconeix la vida i dedicació del sr. Shigemitsu Tanaka, un dels supervivents de Nagasaki, i de l’associació Nihon Hydankio, que ha treballat per l’abolició de les bombes nuclears i va aconseguir, l’any 2021, que 73 països s’adherissin al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears. Espanya no ha firmat el tractat (TPAN) i l’Alianza por el Desarme Nuclear, juntament amb entitats del moviment de pau i a favor del desarmament. Ha acompanyat al sr. Tanaka, la secretària de Gensuikyo, el Consell japonès contra les bombes atòmiques i d’hidrogen, per sensibilitzar l’opinió pública i fer pressió als partits polítics. Han estat al Congrés a Madrid, i a Barcelona han estat rebuts el dimarts 21 de gener al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, han saludat el president de la Generalitat i han parlat al Parlament.