Transnacionals i drets humans
A causa de les polítiques neoliberals promogudes i imposades durant més de tres dècades per part d’institucions financeres internacionals, juntament amb el suport d’alguns Estats, les empreses transnacionals han anat guanyant, fins avui dia, un pes extraordinari, adquirint el rol “motors de desenvolupament”. Aquest desenvolupament s’ha dut a terme, moltes vegades, seguint l’estratègia d’abaratir costos a canvi de contaminar, talar, foragitar persones del seu territori, explotar persones treballadores en fàbriques insalubres, entre altres mesures. Però en realitat no s’han disminuït els costos, sinó que s’ha deixat de pagar el cost real de la seva estratègia. En el balanç de despeses no es comptabilitzen el preu de descontaminar un territori i les seves aigües, de refer boscos i selves, de reubicar comunitats que han perdut la casa o el seu sosteniment, etc.
Defensem un desenvolupament que beneficiï veritablement les persones residents en zones on es duen a terme actuacions empresarials, però cal treballar conjuntament amb elles per valorar-ne els pros i els contres d’aquestes actuacions.
DESENVOLUPAMENT HUMÀ INTEGRAL
2017 – ACTUALITAT
AMB QUI HO FEM?
QUÈ ENS PROPOSEM
- Denunciar les estructures econòmiques internacionals que, mitjançant un marc jurídic desigual, permeten i perpetuen la vulneració de drets humans i ambientals, tot proposant alternatives que fomentin la Justícia Global.
- Donar visibilitat als moviments populars i comunitats en resistència que arreu del món són víctimes de la vulneració de drets humans i ambientals que les grans transnacionals duen a terme fora de les fronteres europees.
COM HO FEM
- Duent a terme una investigació sobre les conseqüències de l’externalització de les empreses transnacionals i els seus impactes negatius en les comunitats avui dia defensen el seu dret a viure dignament en els seus territoris i protegir el medi ambient.
- Fent incidència política a instàncies internacionals, estatals/autonòmiques i locals, conjuntament amb les xarxes i plataformes amb què participa el grup:
- TRIBUNAL PERMANENT DELS POBLES: Tractat internacional per a frenar el poder de les Transnacionals [Comissió de Drets Humans / Nacions Unides].
- GRUP CATALÀ D’EMPRESA I DRETS HUMANS – LAFEDE.CAT: Promoure la creació de mecanismes de supervisió pública, que vetllin per l’obligat compliment i respecte dels drets humans per part de les empreses catalanes.
- Fomentant el diàleg Nord-Sud:
- Creant ponts i aliances entre poblacions del nord i el sud global.
- Generant estratègies compartides.
- Fomentant altres tipus de discurs vers l’hegemonia del desenvolupament econòmic.
Per a més informació sobre el Grup Català d’Empresa i DH (conformat per 15 entitats de dues plataformes de segon nivell, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia) podeu accedir al web alertadh.org. En aquest web també trobareu més informació sobre les empreses internacionals, amb vinculació catalana, que vulneren drets humans arreu del món.
VOLS COL·LABORAR EN AQUEST PROJECTE?