El passat 4 de novembre, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, es van congregar una cinquantena de 50 persones, de diverses tradicions religioses i espirituals, amb motiu de la 5a trobada de la Xarxa interreligiosa per la pau, que enguany portava per títol “Ciència, tecnologia, espiritualitat i pau”.
Després de presentar la Jornada i d’un silenci meditatiu acompanyat d’un vídeo els quatre grups de treball van tractar els següents subtemes:
- “Què aporta la ciència a l’ètica?”, dinamitzat per Andrea Bonaccini, físic especialitzat en nano tecnologia i per Aina Simon de la comunitat de Sukyo Mahikari.
- “L’observació de l’univers macro i micro com a experiència espiritual”, dinamitzat per Manuel Lozano, professor d’investigació en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i especialista en microelectrònica.
- “A favor o en contra de la tecnologia?”, dinamitzat per Jaume Saura, professor titular d’Escola Universitària al Departament d’Enginyeria elèctrica de la UPC.
- “L’espiritualitat inspiradora de la ciència i la tecnologia en benefici de la humanitat i de la natura”, dinamitzat per Roser Bosch, artista i professora jubilada de biologia i geologia.
Un cop acabat el treball en grups, el professor, científic i poeta, David Jou, va dur a terme la seva ponència. En ella, va examinar, des d’una perspectiva humanística, el que suposa passar del tipus d’armament basat en les tecnologies nuclear, química i biològica, el que es basa en drons i coets, xarxes de satèl·lits, i informàtica i intel·ligència artificial. Ho va relacionar espiritualment amb la militarització de la Paraula, el desinterès pel Sentit i la difuminació de Déu, i va proposar diferents punts per cada programa polític, intel·lectual i espiritual en favor de la pau.
La jornada va acabar amb un acte final, lúdic i comunitari, dinamitzat pel músic Marc Vilajuana, que va interpretar tres cants gregorians. Les persones assistents, col·locades en rodona i agafades de les mans, ens van anar passant una peça mòbil i indicant paraules que representessin una síntesi de la jornada. Finalment, l’acte es va tancar amb les paraules shalom salam, paz i pau.
En aquest enllaç podeu recuperar la ponència sencera d’en David Jou.
I clicant en la següent imatge podeu veure el videoresum de la jornada.