Per Núria Carulla, membre de l’eix de drets humans de Justícia i Pau.
A les persones que formem part de Justícia i Pau ens mou la solidaritat, i ens mou, sobretot, exigir respecte pels drets humans aquí i arreu com a necessitat indispensable per assolir una pau justa. Aquest treball que compartim amb milions de persones arreu del món ens porta a somniar un món més just i feliç, i sobretot, en pau, però l’esperança d’un futur millor només es fa realitat treballant per millorar el present. La feina que fem i les ganes que hi posem ens semblen poca cosa, a vegades, davant una realitat molt dura i difícil de canviar, però, tot i així no desistim.
L’Arcadi en el seu darrer llibre titulat “que hem après del món i com podem actuar” ens mostra camins diversos per dur a terme el nostre compromís i actuar de tal manera que tingui veritable incidència. En primer lloc, conèixer la realitat és imprescindible per veure què hi podem fer a nivell personal, i també cal buscar aliances amb tots els col·lectius amb objectius semblants per una millor efectivitat. En la defensa dels drets humans i denúncia de les vulneracions que es produeixen, Justícia i Pau des de fa anys estem integrades a l’eix d’Empresa i ddhh de lafede.cat, per tal d’aconseguir la creació d’un centre català sobre empreses i ddhh; i a nivell internacional amb “la xarxa global contra la impunitat de la vulneració de ddhh i devastació del medi natural per part de les empreses transnacionals”. Aquesta sinergia multiplica les nostres forces i així aconseguim més incidència pública i política en les institucions.
En el seu llibre l’Arcadi ens diu: “què hem après del món”. En el tema que ens ocupa dels drets humans vulnerats per les activitats empresarials, sabem que en el món actual, les empreses transnacionals i totes les empreses que en depenen tenen carta blanca o molt poques dificultats per aconseguir els bens que comercialitzen, matèries primeres i manufacturades, a baix preu, i així oferir molts productes a preus competitius que estimula el consum molt per sobre les necessitats. Aquesta dinàmica d’abaratir preus, té un cost molt alt per la vida en el planeta en diversos aspectes. Per exemple, controlar les emissions és car, per això no es té interès en fer-ho, i això és una causa important per l’escalfament global i el canvi climàtic. També queden afectades les comunitats que viuen on s’extreuen matèries primeres o on es fan conreus intensius acaparant aigua, contaminant terres amb fertilitzant químics etc. Cal saber també, que perquè un producte deixi un alt rendiment a les empreses i als seus accionistes, sigui quin sigui el preu, els sous dels treballadors i les treballadores són molt baixos i les jornades laborals interminables amb greus conseqüències per la seva salut i la seva vida.
Un cop sabem el que passa, l’Arcadi ens convida a: “com podem actuar”. A nivell col·lectiu, Justícia i Pau formant part de la xarxa global contra la impunitat empresarial està treballant des de fa 10 anys per aconseguir un tractat vinculant que prioritzi els drets humans i el medi ambient per damunt de les activitats empresarials i inversions estrangeres.
El tractat vinculant és fonamental per disposar d’una legislació de defensa dels drets humans a nivell internacional. Actualment, els contractes i les inversions tenen lleis de protecció molt potents que regeixen a tot el món, mentre que els drets humans no tenen aquesta defensa. Aquest any que es compleixen 10 sessions del debat sobre el tractat a la seu de NNUU a Ginebra, es vol fer un seguit d’actes i manifestacions per visibilitzar el treball que s’està fent i donar suport a la propera sessió de negociacions del tractat vinculant. Hi haurà com a acte central una manifestació amb el lema “La vida abans que el lucre”, amb el suport de sindicats, pobles indígenes, comunitats afectades i altres xarxes internacionals.
Pel treball en defensa dels drets humans, el tractat vinculant és un pas fonamental. No és fàcil d’aconseguir, ni té solucions ràpides, però la constància dona els seus fruits. Malgrat l’oposició de molts països sobretot els més poderosos com EUA i la Xina i també la Unió Europea en bloc, a la seu de NNUU a Ginebra el debat per aquest tractat vinculant en defensa dels drets humans encara és viu, gràcies a l’acció conjunta de centenars d’organitzacions i comunitats afectades d’arreu del món vinculats a la xarxa global contra la impunitat. Els governs contraris al tractat vinculant es recolzen en les grans corporacions empresarials i fan tota mena de maniobres per impedir que el tractat sigui una realitat.
A més de donar suport a les organitzacions que treballem en la defensa dels drets humans, en el seu llibre, l’Arcadi ens suggereix mil i un petits gestos que ajuden a canviar tendències i despertar consciències: des de votar a partits sensibles i que defensin els drets humans, fins a tenir present, a l’hora de comprar, l’origen dels productes que estan a la venda i esbrinar com s’han fabricat. Per prendre decisions conscientment, es pot trobar informació en moltes organitzacions i al web alertadh, i així, en la mesura que puguem, deixar de donar diners, a empreses que causen sofriment i malmeten el medi ambient.
Barcelona 30 de setembre de 2024