Search
Close this search box.

El treball decent no pot perjudicar mai la salut

Comunicats
03/10/2023

Aquest 7 d’octubre de 2023, les organitzacions que formem la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD) junt amb tots els i les treballadores del món, celebrem la Jornada Mundial pel Treball Decent per tal de reivindicar el treball decent com a dret, assolir el benestar de la comunitat i reconèixer la dignitat de totes les persones.

L’any 2015, el Papa Francesc ja defensava que “No hi ha pitjor pobresa material que la que no permet a la gent guanyar-se el pa i priva de la dignitat el treball”. I en la línia de les grans declaracions de drets, com els Objectius per al Desenvolupament Sostenible 2030 de l’ONU. L’objectiu núm. 8 diu: “Treball decent com l’oportunitat de dur a terme una activitat productiva que aporta un ingrés just, seguretat en el lloc de treball i protecció social per les famílies”.

Aquest 2023 volem insistir en la importància que té la salut dels treballadors. El treball de cap manera no pot considerar-se com un càstig de Déu, sinó que com diu el Papa Francesc: “el treball és allò que fa l’home semblant a Déu, perquè amb el treball l’home és un creador, és capaç de crear” (1), i per això denunciem la situació precària de moltes persones treballadores del nostre entorn i l’alt índex de sinistralitat que patim. L’Església defensa que la falta de salut laboral és un greu problema social que demana solucions col·lectives agosarades.

  • Especialment preocupen els treballs que fan sobretot dones (neteges, cures de les persones, infermeria, etc.) treballs que comporten sovint càrregues esquelet-musculars forassenyades.
  • Apareixen problemes de salut mental quan molts d’aquests treballs es plantegen exclusivament des del punt de vista econòmic. Un informe recent d’ESADE cita el benestar mental, com una de las causes prioritàries a l’ hora de canviar o d’abandonar un lloc de treball.
  • Al món milions de persones avui no tenen accés al treball i han de viure en condicions precàries, perpetuant així la seva vulnerabilitat.

Per tot plegat, els moviments impulsors d’aquesta Jornada reivindicativa demanem, una altra vegada, un Treball Decent que no perjudiqui mai la salut dels treballadors i exigim, conjuntament amb altres col·lectius, la implantació i el compliment de totes les normes i els mitjans de prevenció de riscs laborals. És hora ja d’evitar tot tipus de perjudici per la salut i de precarietat, que atempten contra la humanització del treball.

_____________

(1) Papa Francesc, homilia en Santa Marta, 1 de maig de 2020

Entitats Promotores de la Plataforma Església pel Treball Decent: ACO, Acció Solidària Contra l’Atur, Secretariat Diocesà de Pastoral Obrera, GOAC, JOC, MIJAC i JiP.

Entitats adherides a la Plataforma Església pel Treball Decent: Càritas, Fundació Formació i Treball, Delegació diocesana de Missions de Barcelona, Delegació diocesana de Pastoral Social i Caritativa de Barcelona, Mans Unides, Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya, Cristianisme al segle XXIans Unides, Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya, Cristianisme al segle XXI.