Search
Close this search box.

Formació “Migracions Ambientals i Refugiades Climàtiques” d’eCO4

eco4, Notícies
01/02/2023

El passat divendres 20 de gener va tenir lloc una trobada de formació i seguiment d’Empremta CO4. Més d’una cinquantena de nois i noies de l’Institut Bernat Metge, el Col·legi Sant Gabriel de Barcelona, el Col·legi sant Gabriel de Sant Adrià, el Col·legi Mare de Déu dels Àngels, l’Institut Ègara, l’Institut Vila de Gràcia i la UIC van assistir a la jornada, juntament amb el professorat que els acompanya. 

En Dídac Navarro, un jove activista d’Ecologistes en Acció, va parlar des de la seva experiència personal de les “Migracions Ambientals i refugiades climàtiques”.

Des de la seva visió d’ecologisme social, que entén que els problemes mediambientals tenen l’origen en un model de producció i consum cada cop més globalitzat, del qual deriven altres problemes socials, va presentar les migracions forçoses derivades de conflictes socials i mediambientals que els nostres hàbits contribueixen a generar. 

El fil conductor de la ponència va ser el testimoni personal de les seves vivències en diversos camps de refugiats amb dades i imatges que van colpir al jovent, i que posaven en evidència com el nostre consum té conseqüències en l’àmbit ambiental perquè contribueix a destruir els ecosistemes i al mateix temps incideix en les condicions de vida d’altres persones que perden els seus mitjans de subsistència i es veuen forçades a marxar del seu lloc d’origen. També va plantejar la greu problemàtica dels conflictes armats que es generen per l’escassetat de recursos o bé per l’avidesa de grans empreses internacionals que els acaparen i també pels interessos de les productores d’armes. Conflictes que acaben en cruentes guerres i multitud de persones desplaçades buscant un refugi que els països del Nord global no els ofereix.

Molts joves manifestaven en acabar que havien quedat impactats per les seves paraules i el seu testimoni que, per altra banda, els donava una nova empenta per reprendre la seva tasca a eCO4.

La segona part de la jornada, que van dinamitzar joves “veterans/es” d’eCO4 que ja havien participat en el projecte el curs anterior, es van formar grups amb un membre de cada centre per compartir les accions concretes que en el marc del projecte eCO4 estan portant a terme al cada centre i per veure com a través d’aquestes accions estan contribuint, encara que sigui amb petites aportacions, a anar deixant enrere pràctiques quotidianes que són l’origen de les problemàtiques que abans s’havien explicat.

Tot plegat va quedar plasmat en uns post-its que després van enganxar a uns murals, una forma senzilla de visualitzar el sentit de la tasca conjunta que s’està portant a terme.

La jornada va cloure amb un acte simbòlic en què cada participant va escriure en uns post-its en forma de mà, símbol de l’empremta CO4, una paraula o breu frase sobre el que havia viscut a la trobada i ho va enganxar a l’esquena d’un/a company/a d’un altre centre perquè s’ho emportés.

Al final no podia faltar la foto de família, amb totes les cares amb qui havien compartit l’experiència, però aquest cop n’hi va haver també de totes les esquenes amb l’empremta de la mà del company o companya que amb el seu treball i la seva amistat empeny a continuar la tasca.

Un comiat amb un sentiment unànime: eCO4 només és possible per la il·lusió i l’empenta de totes les persones que hi participen. Moltes gràcies a totes les persones que han fet possible la jornada; els i les joves, les persones acompanyants, l’equip promotor i, un especial agraïment, a Ecologistes en Acció Catalunya per la seva aportació.