Search
Close this search box.

La Plaça del Diàleg | Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2023

Notícies
19/06/2023

L’últim acte de la Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres, va tenir lloc el dijous 11 de maig de 2023. Enmig de la Rambla del Raval i en un ambient festiu i relaxat, més d’un centenar de joves van participar en les activitats que van oferir Setem, Entrecultures, Fundipau, FIBS, Open Arms, Sukyo Mahikari, Caritas Barcelona, la Plataforma Aturem la Guerra i Bosco Global, que generosament van fer reflexionar l’alumnat sobre l’origen de la roba que comprem, sobre les desigualtats i la pobresa en el nostre entorn immediat, sobre l’estat del medi ambient, la migració i la necessitat de la cultura de la pau, i també sobre quins canvis i actituds calen per ser una persona pacifista avui.També Joves per FIARE, FETS Finances ètiques, Lafede.cat, Unipau i Caritas Barcelona van donar suport i van ser presents al llarg de la Jornada.

L’activitat va incloure les aportacions de grups d’alumnes del projecte eCO4, de Justícia i Pau, que van liderar dos tallers de reflexió i conscienciació per a altres alumnes. També va haver-hi una desfilada, organitzada per l’alumnat de 3r d’ESO de l’escola Virolai, de cartells i missatges reivindicatius sobre l’origen i la producció de la roba que comprem. Una temàtica que havien estat treballant durant tot el curs i que acció de denúncia al carrer.

La ciutadania va poder participar novament de la instal·lació artística “Ser pacifista al segle XXI. Com contribuir a una cultura de pau ara i aquí?”, realitzada per Domestic Data Streamers, a partir dels pensaments i paraules del llegat d’Arcadi Oliveres. Aquesta iniciativa permet opinar sobre unes premisses relacionades amb la necessitat d’actuar d’una manera conscient i proactiva davant les desigualtats, les discriminacions i la militarització de les nostres societats. 

El piano de l’Associació Maria Canals va amenitzar la jornada amb la participació de pianistes i alumnat, que acompanyaven amb el cant o picant de mans les interpretacions espontànies.

A les 18 h, va tenir lloc l’acte de cloenda. Justícia i Pau, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Lafede.cat van llegir un manifest amb 9 prioritats i demandes que adreçades als municipis d’arreu tot aprofitant l’inici de la campanya electoral aquell mateix dia. Dolors Fernández, Arés Perceval i David Minoves van posar veu a aquestes peticions urgents perquè s’incloguin en l’agenda municipalista polítiques efectives i compromeses per garantir el teixit associatiu a les ciutats i poblacions; per reclamar el 0,7% per a cooperació; per fomentar una ciutadania crítica amb una mirada de justícia global, que inclogui una conscienciació feminista, antiracista, activa a favor de la pau, la lluita per la convivència, la resolució pacífica dels conflictes i un compromís clar per a la transició ecològica, l’acollida de persones migrades, el comerç just i una economia social i solidària. 

Finalment, es va gaudir d’una actuació de dansa contemporània dirigida per Saul Higueras Gil, creador de Sempiternus Artem. L’actuació va comptar amb col·laboració de TACC (Taller d’Art, Cultura i Creació).

Aquesta activitat ha estat impulsada per Justícia i Pau Barcelona amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Caritas i Lafede.cat.

Per veure totes les fotografies de l’acte, feu clic aquí.

També podeu veure el videoresum al següent enllaç.