Search
Close this search box.

Pastors, àngels i mags

16/01/2023

Han passat les festes de Nadal i, en aquest temps, tant els pessebres populars com les lectures de les celebracions per als cristians ens recorden els relats del naixement del profeta i mestre espiritual Jesús.

Si llegim les narracions del naixement i de la infància de Jesús en l’evangeli de Mateu (2,1-12) i en el de Lluc (2, 1-21), ens trobem amb uns “contes” molt ben escrits literàriament, una veritable i bella delícia, plens de cultura i simbologia bíblica. Sabem que la literatura dels contes i dels mites és la que pot expressar les realitats profundes i el misteri de la vida. El mite no és que sigui mentida, revela unes veritats no científiques. No és ni ciència, ni història. Senzillament ens endinsa, a través dels símbols, en l’espiritualitat, en el sentit de la vida, en les preguntes existencials que tots ens fem. La cultura dominant occidental, racionalista i científicotècnica, a vegades no valora prou el llenguatge míticosimbòlic i el menysprea.

Els evangelis de la infància sintetitzen la vida del mestre Jesús adult des del seu naixement. El evangelistes el fan néixer a Betlem perquè deien els profetes que hi naixeria el Messies esperat. La família de Jesús va a Egipte perquè així ho va fer el poble d’Israel i en va sortir alliberat. 

Si Jesús va estar al costat dels pobres i dels menyspreats, Lluc el fa néixer entre pastors (bruts, malvistos, malparlats) i entre la milícia més baixa dels exèrcits celestials (no hi han arcàngels, hi surten els àngels anònims). Jesús va estar obert als estrangers i sobretot hi van estar les primeres comunitats cristianes, on anaven entrant persones no jueves i de cultura grecoromana. Mateu, precisament, per mostrar tal acollida al diferent, inventa el seguiment de l’estel i l’adoració dels mags (que “ni eren reis, ni eren tres, ni eren”), que eren rebutjats pels jueus, per estrangers i per enganyosos. Deuteronomi 8,10 diu: “Que ningú de vosaltres no cremi en sacrifici, com ells, un dels seus fills o filles, ni practiqui les arts d’endevinar o d’interpretar presagis, la màgia, les bruixeries…”. Els mags representen tota la humanitat que pot accedir al missatge de germanor de Jesús. La cultura dominant actual també, a vegades, margina coneixements que no provinguin de la ciència.

Podríem interpretar espiritualment aquesta proximitat de Jesús amb els exclosos i senzills, pensant qui són els pastors interns, és a dir, aquella part interna i tenebra nostra que rebutgem per “bruta”, que voldríem amagar i que potser són els nostres guies per refer-nos, reconciliar-nos i alliberar-nos. Podríem mirar quins són els mags interns, allò nostre que percebem com enganyós i aliè o que menyspreem per tal de descobrir els regals que ens ofereix de brillantor i llum (or), perfum (encens) i suport al sofriment per donar més vida (mirra). Podríem observar quins són els àngels senzills, interiors, que ens anuncien la pau amb nosaltres mateixos, amb la natura, amb els altres i en la societat per esdevenir artesans de la PAU.

Quim Cervera i Duran
Vocal de la junta. Coordinador de l’Eix de Pau, Diversitat i Democràcia.