Search
Close this search box.

Segona passa del projecte Art descalç per la Terra que entrellaça l’art, l’espiritualitat i la cura de la terra

Notícies
06/02/2023

El passat 4 de febrer, una setantena de persones es van aplegar al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, Badalona, per participar de la Matinal Toquem de peus a Terra, en el marc del projecte “Art Descalç per la Terra”, d’Art LS’.

Aquest projecte es desenvolupa amb la implicació voluntària d’un grup d’artistes de diverses edats, disciplines i de diferents sensibilitats espirituals, amb l’objectiu de promoure una nova vinculació amb la Natura a través de l’Art.  

La primera passa del projecte va ser la Trobada de Meditació per la Terra a través de l’Art, que es va realitzar el novembre passat a Vil·la Joana. Si bé l’accent d’aquella acció inicial es posava en la connexió espiritual amb la Natura, el d’aquesta trobada Toquem de peus a Terra es va centrar en la presa de consciència de quins són els conflictes que tenim oberts amb la Natura; en particular els relacionats amb el tema de fons d’aquesta 1a edició: l’arrabassament de la terra als sistemes naturals i als agricultors; amb l’objectiu de discernir juntes noves maneres de viure en la nostra casa comuna.

La jornada es va iniciar amb l’acollida de Javier Bustamante i Jaume Aymà, en nom de la comunitat de silenci que habita a Sant Jeroni. En el claustre, el mateix cor del monestir, Bustamante va fer una breu explicació de la història d’aquell indret i va parlar del lligam del treball interior amb el treball de la terra i del silenci, com el necessari camí de connexió amb un mateix, amb la natura i amb el sagrat.

A continuació Roser Bosch, voluntària de JiP i coordinadora del projecte va agrair la implicació de totes les presents i les va convidar a participar en els següents actes d’aquest itinerari de transformació ecoespiritual que proposa Art descalç per la Terra: Els Tallers de connexió amb la Natura a través de l’Art que es faran el mes d’abril al Delta del Llobregat, i la Mostra d’Art que es farà des del 18 de maig fins al 9 de juny, al Centre Cívic de la Barceloneta.

Tot seguit es va baixar als camps acompanyats de Dolors Clotas, Maria Blasi i Francesc Nadal, tots ells membres de la cooperativa agro-ecològica Conreu Sereny, que van anar mostrant els diferents conreus d’aquesta temporada d’hivern, a mesura que explicaven com organitzen la rotació de conreus i les altres tasques d’agricultura ecològica que porten a terme.

Després d’aquesta estimulant immersió en la terra, ja de nou al monestir i havent agraït un cafè calent amb una mica de coca per entonar el cos, es va iniciar un espai de diàleg conduït per Xavier Perarnau, en el que es va comptar amb la participació de tres dones que van exposar la seva experiència i el seu coneixement de diferents conflictes actuals per la terra fèrtil. 

Núria Carulla, que com a membre de JiP va participar en un estudi dels impactes de la globalització en les comunitats indígenes, va explicar com els nostres hàbits de consum estan repercutint en l’expropiació de terres que pateixen i en la imposició d’un sistema d’explotació de la terra agressiu amb els ecosistemes, aliè a la seva cultura i al seu coneixement ancestral. 

Encarni Garcia va compartir la seva experiència de lluita per la defensa dels espais naturals, com a tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, un dels municipis de Catalunya on més clarament es posen de manifest els conflictes per la terra fèrtil. Els seus singulars ecosistemes litorals i els terrenys que secularment s’han dedicat a l’agricultura per part dels petits i mitjans propietaris de la zona es veuen constantment amenaçats per plans d’ampliació de l’àrea urbana metropolitana i les seves infraestructures, com ara l’aeroport i el port. 

Dolors Clotas va parlar a partir de la seva opció pel treball de pagesa en una cooperativa agroecològic i va exposar com aquest tipus d’agricultura està fortament amenaçada per la competència de l’agricultura intensiva i globalitzada, que ofereix productes a més baix preu, tot i que de menys qualitat alimentària, i amb molt més impacte ecològic i social. 

Xavier Perarnau va conduir el diàleg amb les ponents i amb les assistents, tot reflexionant sobre les causes comunes dels diversos conflictes que s’han presentat i posant de manifest que en l’arrel de tot això apareix una consciència humana disgregada i alienada, segrestada pel sistema global imperant; i que, per tant, la solució ha de sorgir de la sanació d’aquesta mateixa arrel. Només recuperant un sentit de pertinença a la Natura, d’acceptació de les seves lleis i de vinculació a la Vida com a bé suprem i Misteri que ens transcendeix serem capaços de forjar alternatives reals i sostenibles.
L’espiritualitat i l’Art són vies d’aprofundiment en aquesta manera de viure, l’única que ens pot salvar de l’extinció.

La matinal va concloure amb la contemplació d’unes obres d’Ikebana que Joana Estradé va crear per a aquesta ocasió, amb unes branques d’ametller florides. El tast final d’aquest art mil·lenari nascut al Japó, basat en la unió espiritual amb l’harmonia de la Natura i l’acompassament silenciós amb el seu dinamisme va estar un darrer bany de saviesa pel camí de retorn a casa.

Un retorn que molts han fet amb una cistella plena de suculentes verdures i hortalisses de Conreu Sereny, per a allargar el record de la jornada i afermar-nos en el compromís per un consum respectuós amb la Terra i amb els qui la treballen amb respecte.

Podeu mirar el vídeo del segon acte d’Art descalç per la Terra fent clic a la imatge: