Search
Close this search box.

Acte d’Inici | Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2023

Notícies
15/06/2023

El passat 4 de maig, va tenir el lloc el primer dels cinc actes que es van dur a terme en el marc de la 2a Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2023.

Després de la benvinguda a les persones assistents, la Neus Forcano, nova directora de Justícia i Pau Barcelona, va presentar i donar la paraula a la Dolors Fernàndez, presidenta de l’entitat, i a un seguit de representants de les institucions que han donat suport i han col·laborat per fer possible aquesta segona edició de la Setmana. Per ordre d’intervenció, vam poder escoltar la Sabina Puig, representant a l’ICIP; en David Minoves, director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; en David Llistar, director de Serveis de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona; i en Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Després de les seves paraules es va donar pas al lliurament de premis del concurs “Murals per la Pau”. Aquest concurs, organitzat per Justícia i Pau Barcelona, ha comptat amb col·laboració de la Fundació TMB, l’Institut Català Internacional per la Pau i del Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC). És una iniciativa que té per objectiu mantenir viu el llegat d’Arcadi Oliveres i el seu compromís a favor de la pau, els drets humans i la justícia global i per reivindicar l’art com a vehicle de transformació social i com a eina d’expressió d’esperança.

Per part de la Fundació TMB, vam poder escoltar la Raquel Díaz Caro, Responsable de l’àrea de Responsabilitat social, Dona i Diversitat de la Fundació.

A continuació, la Roser Bosch, com a representant de Justícia i Pau i com a membre del jurat del concurs, va passar a llegir l’acte del concurs en la qual es va fer esment de la quantitat i la qualitat de les obres rebudes, un total de 52 propostes, i es va agrair, de manera especial, la participació de l’alumnat de 4t d’ESO de l’escola Maristes Anna Ravell que van treballar les seves propostes pel concurs dins d’una unitat didàctica sobre pintura mural que van realitzar.

En primer lloc, es va atorgar una menció especial a l’obra “Les oportunitats laborals” de Clàudia Valldepérez, alumna de 4t d’ESO de l’escola dels Maristes Anna Ravell. El Jurat va valorar molt positivament la qualitat artística i l’originalitat de la proposta que aconsegueix unir la idea de pau amb la de justícia social des de la perspectiva dels drets del jovent.

Tot seguit, el jurat va decidir atorgar el 3r premi, valorat amb 300 euros, a l’obra “Ecofeminisme” d’Aitana Giráldez Arias per la seva representació dinàmica d’escenes quotidianes diverses, ecològiques i activistes, il·lustradores dels conceptes de consum responsable i economia solidària.

El 2n premi, valorat amb 700 euros, va ser per l’obra “Juntos creamos paz” de Pil Anna Tesdorpf. El jurat va valorar molt positivament que amb elements mínims l’obra transmet una expressió màxima de cordialitat i tendresa entre persones diverses i també la idoneïtat de l’escenari il·lustrat.

En últim lloc, el jurat va decidir atorgar el 1r Premi, valorat amb 1000 euros, a l’obra el “Intercolororitat” d’Ivonne Navarro Varas, per la composició de l’obra que, a través de la fusió de colors i personatges diversos, aconsegueix transmetre sensació de pau i harmonia, reforçant el missatge que la unió i l’amor són possibles malgrat les diferències.

Fora de concurs, es va fer esment al premi honorífic al Bernat Oliveres, fill de l’Arcadi Oliveres, que amb la seva obra ha volgut reivindicar a l’Arcadi Oliveres com a inspirador d’esperança. En ella es representa la transició entre un món cruel, violent i brutal cap a un món just, pacífic i harmoniós en què les persones, totes, aprenem a cuidar-nos i cuidar casa nostra amb amor i empatia.

Els quatres murals han estat pintats en tres espais situats a l’andana de la parada de metro de Diagonal (Línia 3), i romandran de manera permanent perquè interpel·lin la ciutadania i convidin a repensar el món que necessitem.

L’acte va acabar amb l’entrevista a les tres guanyadores i a en Bernat, per part de la Silvia Urbina, tècnica de l’entitat.

Si voleu veure totes les fotografies de l’acte, feu clic aquí.

També voleu veure un videoresum en el següent enllaç.