Search
Close this search box.

Comunicat de Justícia i Pau amb motiu de la mort d’en Moussa Diop

Comunicats
29/03/2023

La mort d’en Moussa Diop, fa poques setmanes, al Centre Penitenciari de Puig de les Basses de Girona, ens posa davant dels ulls el testimoni d’un fracàs, davant del qual estem obligats i obligades a respondre. En Moussa no ha estat el primer ni, probablement, serà l’últim.

Era molt jove i procedia del Senegal. Només li faltaven uns mesos per acabar la condemna i havia aconseguit els papers necessaris per a treballar quan sortís. Res no feia pensar que optés pel suïcidi, explicació oficial de la seva mort.

En Moussa va ser internat al DERT (Departament Especial de Retencions). No en sabem encara les causes ni els responsables d’una decisió amb resultat certament fatal.

Ens preguntem si els DERT no s’han convertit en una solució massa freqüent i si la seva proporcionalitat és sovint dubtosa. Hauríem d’estar atents i atentes als resultats a mitjà o a llarg termini.

Recordem l’article primer de la Llei Orgànica Penitenciària: el fi primordial de les institucions penitenciàries és la reinserció social de les persones empresonades i la seva custòdia.

El Reglament penitenciari estableix que les persones empresonades gaudeixen del dret que les institucions penitenciàries vetllin per les seves vides, per la seva integritat i la seva salut, i per descomptat, per la seva dignitat, sense que, en cap cas, puguin ser sotmesos a tortures, maltractaments de paraula o d’obra, ni ser objecte de rigor innecessari en l’aplicació de les normes.
A la llum d’aquestes normes, ben clares i taxatives, hem de reconèixer el fracàs col·lectiu: en Moussa no ha pogut rehabilitar-se, tot i que hi tenia molt interès. En Moussa ha perdut la salut i la vida. En Moussa ha mort d’una forma indigna. És imprescindible que les Institucions investiguin amb profunditat i es qüestionin si els càstigs als centres penitenciaris són conformes a la legislació i als drets humans.

És urgent que la societat i tots i totes nosaltres, de forma individual o col·lectiva a través de les entitats, exigim el compliment de la Llei i els drets humans als nostres centres penitenciaris.


Justícia i Pau Barcelona