Search
Close this search box.

Comunicat en memòria de les víctimes del naufragi al Mar Jònic

21/06/2023

Una altra tragèdia al Mediterrani. De nou es repeteix el drama. Vides i somnis ofegats.

Quan es compleix una setmana del naufragi del pesquer a les aigües gregues, encara no se sap el nombre de persones mortes -es parla de prop de 800 persones-, no se’n sap ni el seu nom, ni la seva història. No sabrem mai quantes eren ni els seus cognoms, però són infants, dones i homes amb una història similar marcada per la pobresa i/o la guerra i amb un somni comú, viure dignament.

Tampoc sabem les causes concretes de l’enfonsament i de la seva mort, si bé se’n poden llistar unes quantes: nau sobrecarregada, vaixell antic en males condicions, màfies sense escrúpols, abandonament de la nau a la seva sort per part de la tripulació, inacció o retard en el suport per part de vaixells de salvament i de vigilància costanera, etc.

La majoria de nosaltres, des de la terra ferma de les nostres seguretats, ens sentim corpresos, entristits, desbordats i/o indignats en sentir la notícia. Què hi podem fer? Quan s’acabarà aquesta situació?

No ens queda cap altra opció que alçar la veu, solidaritzar-nos amb les víctimes, denunciar les màfies que “transporten” les persones, demanar un món més just i en pau on les persones no es vegin obligades a marxar de casa seva per viure dignament.

Exigim als polítics que treballin seriosament per anar a les causes del problema, que no és altra cosa que treballar per la pau i la justícia social arreu de la terra. Des del sentiment de tristesa i de dol, alcem les veus i esmercem esforços per evitar que la humanitat naufragui. Demanem a Europa una obertura de mires, una lluita contra les màfies de l’esclavatge, treballar per l’establiment de la pau i la democràcia als països d’origen, sensibilitat per les víctimes i generositat en l’acollida que comporta l’adopció d’unes lleis i unes pràctiques que garanteixin vies legals i segures pels fluxos migratoris, així com la humanització dels protocols de salvament marítim perquè prioritzin la vida de les persones i evitin ràpidament les situacions de risc al mar.

Prou morts al Mediterrani!
 

Justícia i Pau Catalunya
20 de juny de 2023