Search
Close this search box.

Condemnem l’assassinat del candidat presidencial Fernando Villavicencio i alertem sobre l’increment de la violència política en el país

Comunicats
14/09/2023

Justícia i Pau s’uneix a la crida d’Amnistia Internacional en rebuig a l’onada de violència política a l’Equador, que es va cobrar la vida de Fernando Villavicencio, candidat a la presidència de la república.


“Les víctimes de l’actual onada de violència política mereixen veritat, justícia i reparació, i les autoritats han de prendre mesures ràpides per investigar aquests crims”.

Erika Guevara Rosas
Directora per a les Amèriques d’Amnistia Internacional

L’assassinat del líder polític Fernando Villavicencio, als afores d’un esdeveniment públic a Quito, dies abans de la primera contesa electoral, encén novament les alarmes de la comunitat internacional per la greu situació de seguretat i ordre públic que travessa el país des de fa dos anys. 

La campanya electoral del Sr. Villavicencio, com moltes altres, va estar centrada a combatre la delinqüència i la inseguretat dels grups violents organitzats i les màfies dedicades al narcotràfic, als quals Villavicencio va declarar la guerra públicament i, segons denúncies dels seus familiars, serien els responsables del seu assassinat. 

En aquest context, Justícia i Pau sol·licita a l’Estat equatorià dur a terme una recerca immediata, independent, exhaustiva, efectiva i imparcial entorn de l’assassinat del Sr. Fernando Villavicencio amb la finalitat d’identificar els responsables materials i intel·lectuals, portar-los davant d’un tribunal competent, independent, just i imparcial, i aplicar les sancions penals i d’una altra naturalesa previstes per la llei.

Així mateix, demanem a les autoritats equatorianes adoptar totes les mesures oportunes i apropiades per protegir la integritat física i psicològica de les persones integrants del grup polític del Sr. Villavicencio, la dels seus familiars i també la de tots els candidats presents en els pròxims comicis. Recordem a les autoritats que un atemptat contra la llibertat política és un atemptat contra la democràcia i als drets humans de tots els ciutadans equatorians. 


Equip d’Incidència en Drets Humans
Justícia i Pau Barcelona

(Imatge presa d’Instagram: @fernandovillavicencioec)