Search
Close this search box.

Dia Internacional de la Pau

Notícies
21/09/2023

L’Assemblea General de les Nacions Unides va instaurar el 21 de setembre de cada any com a Dia Internacional de la Pau. El calendari ha donat un altre tomb i arriba un altre 21 de setembre. Malauradament, el món continua patint infinitat de guerres i de conflictes armats.

En aquesta data estem altre cop convidats a aixecar el nostre clam per la pau i la convivència. Prou violència! Aturem tots els conflictes bèl·lics! No sols els més noticiables d’Ucraïna i Rússia, Síria, Iemen o Mali. Demanem la fi de tota violència arreu del món. I ho fem avui, Dia Internacional de la Pau, i també cada dia de l’any!

Denunciem no sols la violència, sinó també tots els abusos i els negocis bruts que viuen de la guerra, especialment la indústria de l’armament i la del tràfic de persones que fugen de la guerra.

Alhora, estem cridats a treballar activament per la pau i per guarir i acompanyar les persones que la pateixen. Obrim les nostres portes, no sols a les persones que escapen d’Ucraïna, acollim a tothom que escapa de la violència, la persecució i la fam. Igualment, treballem pel diàleg i la reconciliació en la nostra societat, evitant crispacions i denunciant discursos d’odi o d’intolerància.

Sens dubte el paper principal en l’assoliment de la pau el tenen els estats, les grans institucions, els mitjans de comunicació i les grans corporacions. Ara bé, a nosaltres ens toca empènyer-los i reclamar-los una actitud valenta a favor de la pau, el diàleg, la reconciliació i l’acollida de les víctimes. Aixequem, doncs, el nostre clam avui i cada dia.

Amb tot això, hem de tenir present que la pau comença en els nostres cors i en el nostre entorn immediat. Conreem actituds de respecte i tolerància, de diàleg i de reconciliació amb les persones que ens envolten. A l’encíclica Fratelli Tutti, el Sant Pare ens encoratja a ser artesans i artesanes de pau. Ens diu que “hi ha una arquitectura de la pau en la qual intervenen les diverses institucions de la societat, cadascuna des de la seva competència, però també hi ha una artesania de la pau que ens involucra a tots”.

No restem indiferents i siguem artesans de la pau.

Joan Maria Raduà
Membre de la Junta de Justícia i Pau