Search
Close this search box.

Dones i Presons

,
08/03/2024
Entrevista a Carla Torrijos Van Schoor, voluntària de Justícia i Pau de l’eix d’acompanyament penitenciari

Creus que la discriminació de gènere està present en el nostre sistema penitenciari? 

Considero que sí i que és una resposta complexa i que afecta transversalment. Des d’una perspectiva pràctica, una de les principals àrees de discriminació cap a les dones es dona en la investigació i implementació de programes de tractament. Entenc que en part és conseqüència del fet que són una població minoritària, però a dia d’avui, s’aborda el tractament penitenciari de les dones igual que el dels homes, aplicant programes dissenyats i testejats en ells, assumint que funcionarà tot i que la investigació sigui clara en la diferència que hi ha entre homes i dones preses. No s’inverteix quasi a crear programes específics que atenguin la casuística de les dones a presó, ni tampoc en provar la seva efectivitat.

Com es viuen els rols de gènere a la presó? Existeixen? 

Considero que sí. Gran part de la població penitenciària té molt arrelades a les idees tradicionals de gènere i es perpetuen dins de presó. L’existència d’aquests rols tan marcats és de fet un repte en els espais de tractament en diversos temes (l’emocionalitat en els homes, l’empatia i el respecte cap a les dones, la resposta quasi predeterminada per diferents àrees vitals…). 
Crec que dins de presó els rols de gènere (com a mínim els masculins, que són els que he vist de prop) es fan notables i s’utilitzen per reafirmar i mantenir la pròpia identitat.

Quin és l’impacte que té en les dones?

Tot i que no he estat directament treballant, ni com a voluntària en presons de dones, crec que es veu molt en les expectatives que tenen els equips en referència al comportament de les internes (s’espera que siguin més col·laboratives, menys agressives, més submises…). També es veu en les preocupacions de les pròpies internes i l’impacte en les seves relacions familiars (és més comú que una dona perdi el suport de la seva família davant l’entrada a presó que un home, tot el relacionat amb la maternitat…). 

El teu gènere t’ha condicionat d’alguna manera a l’hora d’exercir les teves funcions d’acompanyament en presons? 

Una mica. He fet un acompanyament i ha sigut amb un home, en el seu cas, ha costat més que establim una relació de confiança i que no doni per segur que l’acompanyaré incondicionalment, creient que les noies tenim més paciència o més predisposició a cuidar/ajudar. Tot i això ha sigut temporal i s’ha treballat sent sincera i directa amb ell.