Search
Close this search box.

Ens sumem al manifest de CoopNet davant l’amenaça de desnonament d’una de les seves companyes

Comunicats
27/09/2023

Fa mesos vam decidir canviar l’empresa amb qui teníem contractats els serveis de neteja i vam apostar per treballar amb CoopNet, una petita cooperativa constituïda el 2017 que ofereix serveis de neteja ecològica, acompanyament domiciliari i gestió d’espais. És una entitat que forma part de l’economia social i solidària, que posa especial èmfasi en la incorporació dels valors del feminisme, l’ecologisme i la transformació social a través de la pràctica.

Des del principi vam veure que compartíem els mateixos valors, però ara també volem compartir lluites. L’Eloisa, que és la persona que setmanal bé a la nostra oficina s’enfronta a una amenaça de desnonament. És per això que volem manifestar-li tot el nostre suport tant a ella com a CoopNet. 

A continuació podeu llegir el manifest que han elaborat i al qual ens sumem.

MANIFEST DE COOPNET

Avui us parlarem de l’Eloisa, companya de CoopNet des de novembre de 2022.

Quan va arribar a Barcelona ho va fer sola, amb una filla a una mà i un fill a l’altre. Tot i les dificultats que li va suposar la llei d’estrangeria van aconseguir evitar la deportació gràcies a la solidaritat i el suport de persones individuals i de l’organització Papeles Para Todos. Per afrontar la dificultat habitacional es va unir al Sindicat de Barri de Poble Sec.

En paral·lel, l’any 2016 l’immobiliària Levante Capital va vendre el bloc de pisos situat al carrer Parlament 1-3 al fons d’inversió immobiliària Elix, que va expulsar les antigues llogateres de tota la vida, forçant-les a abandonar les seves llars. Les que van intentar resistir, amb el suport del Sindicat d’Habitatge de Poble sec i l’organització Fem Sant Antoni, van patir assetjament immobiliari i, finalment, van ser desnonades l’any 2018. Els pisos van quedar buits, i el Sindicat d’habitatge, amb l’organització Fem Sant Antoni, van alliberar quatre pisos on s’hi van instal·lar famílies que no tenien opció habitacional digna. Entre elles, la de l’Eloisa. Aquesta llar ha estat elseu refugi durant els últims quatre anys.

Podeu trobar més informació sobre el bloc als articles que us enllacem:

Ara, es troben de nou davant el perill de desnonament imminent. Cada pis està immers en un procés diferent, i el proper dijous 28 de setembre a les 8 del matí, li toca a la nostra companya Eloisa. Tots els recursos presentats han estat refusats, la propietat (ara Queyfour) es nega a oferir-li un lloguer social i els serveis socials, en lloc de proporcionar-li una solució raonable, li proposen que busqui una habitació fora de Barcelona.

Aquesta situació no és un problema individual, sinó que reflecteix una realitat més àmplia i preocupant a la nostra ciutat. Passa cada dia, i afecta especialment les més vulnerables, les que es troben travessades pels eixos de desigualtat, i a més a més són invisibilitzades i menystingudes per l’administració i la societat en general: persones soles i/o amb càrregues familiars i/o amb problemes de salut, dones, migrants i racialitzades… com la nostra companya Eloisa. Avui, pretenem que aquesta realitat deixi de serinvisible i denunciar les polítiques d’especulació immobiliària que pretenen expulsar-nos de les nostres llars, barris i ciutats.

Us facilitem alguns enllaços que expliciten el drama de l’habitatge a la nostra ciutat:

Juny 2022: Catalunya lidera el nombre de desnonaments
Gener 2023: Els gran tenidors executen la meitat dels desnonaments a Barcelona
Març 2023: El salari mínim interprofessional, per sota del preu mitjà delloguer a Barcelona
Octubre 2023: El model especulatiu dels grans tenidors és replicat per laresta del sector immobiliari

Volem posar en molt alt valor la resiliència de persones com la Eloisa, i la tasca constant dels grups de solidaritat, com Papeles Para Todos, i els de suport mutu, com el Sindicat d’Habitatge del Poble Sec. Són tot un model de força, suport, acompanyament i amor que fan possible la supervivència i l’esperança en la construcció d’un futur més just. Prenem-ne nota, aquest és veritable significat de posar la vida de les persones al centre.

Us demanem suport i solidaritat en aquesta lluita. Difoneu la informació sobre el que està passant a la ciutat, parleu amb les companyes i veïnes sobre el cas de l’Eloisa i el de Parlament 1-3. Doneu suport a la lluita per l’habitatge dels grups dels vostres barris, com el Sindicat d’Habitatge de Poble Sec, i a les seves iniciatives. Si teniu propostes de suport, feu-les saber i sumeu-vos a la convocatòria per aturar el desnonament de l’Eloisa el proper dijous 28 de setembre al carrer Parlament 1-3. L’hora serà publicada a les xarxes properament.

En aquests moments, la solidaritat i la mobilització col·lectiva són essencials. Apel·lem a la vostra solidaritat, empatia i capacitat de mobilització idenúncia. Hem de ser moltes per aturar aquest desnonament i defensar-nos del monstre que ens vol fer fora de casa nostra.

Us esperem dijous 28 de setembre a Parlament 1-3. Atentes a les xarxes!

Coopnet