Search
Close this search box.

Mèxic. Incendi en centre de detenció es cobra la vida de quaranta emigrants davant la mirada indiferent de les autoritats

28/04/2023

La matinada del 28 de març, es produí un incendi en las instal·lacions de l’Instituto Nacional de Migración a Ciudad Juárez (Mèxic), en el qual almenys 40 persones emigrants van morir i altres 28 persones van resultar amb ferides de gravetat. D’acord amb un comunicat de la Fiscalia General de la República, entre les persones mortes i ferides n’hi va haver 28 de guatemalenques, 13 d’hondurenyes, 12 de veneçolanes, 12 de salvadorenques, una d’equatoriana i una de colombiana.

Les primeres imatges mostraven desenes de cossos apilats als voltants del centre de detencions, situat en el Puente Internacional Standon-Lerdo, a uns metres del riu Brau, que marca el límit de Ciutat Juárez amb El Paso, els EUA.

Les imatges de videovigilància difoses per mitjans mexicans i confirmades pel govern mostren com el grup de detinguts, en iniciar-se la conflagració, tracten d’obrir les reixes de forma desesperada (i); no obstant això, quant el foc i el fum s’havien propagat per totes les instal·lacions, el personal de seguretat, sense cap objecció per la sort de les víctimes, van abandonar el lloc amb una despietada indiferència, que avui se suma a l’extensa cadena de fets lamentables en la frontera mexico-estatunidenca. 

Aquesta tragèdia es dona en un context en el qual les persones s’han vist forçades a buscar protecció internacional en enfrontar riscos a la seva vida i a altres violacions de drets humans, tant als seus països d’origen com en els de trànsit i destinació. Davant d’aquesta situació, els països de la regió, encapçalats pels Estats Units, han establert polítiques migratòries compartides que són cada vegada més inhumanes, fent gairebé impossible l’accés al dret a sol·licitar asil i obligant les persones a buscar rutes més perilloses que les posen en una major situació de vulnerabilitat.

La directora per a les amèriques d’Amnistia Internacional, Erika Guevara Rosas, esmenta que la reacció dels guàrdies reflecteix el sistema de control migratori, veritablement inhumà, que opera entre els governs de Mèxic i els Estats Units:“Com és possible que les autoritats mexicanes hagin deixat tancats éssers humans sense possibilitat d’escapar de l’incendi? (ii) 

A la vegada, el Govern de Joe Biden ha utilitzat el sinistre per advertir sobre els perills de migrar de manera irregular: “Aquesta tragèdia és un recordatori esquinçador dels riscos que enfronten els emigrants i refugiats a tot el món”. (iii)

Declaracions com les del Govern dels Estats Units són part del llenguatge polític diari que, tendeix a descontextualitzar la realitat dels emigrants al voltant del món, com si aquests es trobessin abandonant les seves llars sense una raó de fons, minimitzant i fent invisibles les condicions d’extrema pobresa, violència i persecució als seus països d’origen.  

Justícia i Pau fa arribar les seves condolences a les famílies de les víctimes d’aquest fatídic fet: “Expressem la nostra solidaritat, al mateix temps que urgim els governs de Mèxic, dels Estats Units i del món a canviar l’enfocament de les seves polítiques migratòries por unes altres centrades en els drets humans que permetin a les persones emigrants trobar una sortida a la seva situació de vulnerabilitat i necessitat de protecció legal.

Wilmer López
Equip d’Incidència en Drets Humans

————-

Notas 
i Twitter, usuari @fragajraul, recuperat de: https://twitter.com/fragajraul/status/1648791501747499010

ii Amnistía Internacional (28 de març de 2023), “México: Incendio fatal en centro de detención migratoria es resultado de políticas inhumanas” Recuperat de: https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/noticias/noticia/articulo/mexico-incendio-fatal-en-centro-de-detencion-migratoria-es-resultado-de-politicas-inhumanas/

iii El País México (28 de marzo de 2023), “Al menos 38 muertos en un incendio en un centro del Instituto Nacional de Migración en Ciudad Juárez” Recuperat de: https://elpais.com/mexico/2023-03-28/decenas-de-personas-mueren-en-un-incendio-en-un-centro-del-instituto-nacional-de-migracion-en-ciudad-juarez.html