[PREMIATS] EDICIONS ANTERIORS

Guanyadores de la XIX edició del Premi Memorial Joan Gomis

Obra periodística: El reportatge “Huerfanos tras el Silencio”, d’Anna Grimau i Sara Boldú, publicat en el programa Repor de RTVE. El programa explora les conseqüències devastadores de la violència de gènere, posant el focus en els més de 400 infants que han quedat orfes a Espanya durant els darrers 10 anys a causa d’aquesta xacra. També es pregunta com poden sobreviure a una experiència tan desoladora i fins on arriba la cura i protecció de l’administració pública més enllà del minut de silenci.

Trajectòria periodística: El jurat ha premiat Olga Rodríguez per la seva trajectòria com a reportera de conflictes i notícies internacionals. La mirada crítica en les seves obres fa possible poder adreçar situacions complexes i sovint, silenciades, des d’un periodisme honest i rigorós. Va ser corresponsal a Bagdad durant la invasió de l’Iraq el 2003, on va viure en primera persona
l’evolució del conflicte i l’assassinat dels càmeres José Couso i Taras Protsyuk a l’hotel Palestina a causa d’un projectil nord-americà. El jurat també ha destacat la tasca desenvolupada en la sèrie d’anàlisis setmanals publicats a elDiario.es sobre el conflicte entre Israel i Palestina, de les quals se’n destaca el detall i la qualitat, a banda del compromís amb un periodisme veraç i amb la defensa dels Drets Humans.

(fotografies de Joan Gatell)

Guanyadors de la IX edició del Premi Memorial Joan Gomis

Obra periodística: «Una revolució lenta pero irreversible», de Emilia Laura Arias Domínguez.

Aquest article, publicat a la revista Píkara Magazine, visibilitza la constant lluita de les dones gitanes per la igualtat, i en contra dels estereotips, la discriminació i el masclisme. A més, l’escrit posa en relleu la importància de l’educació i de l’empoderament de les dones gitanes en la defensa dels seus drets, així com la plena participació a la societat.

Trajectòria periodística: Tomás Alcoverro.

Corresponsal i bon coneixedor de la història i la complexa realitat del Pròxim Orient, Tomás Alcoverro ens apropa al món àrab amb un estil periodístic àgil, amè i didàctic, amb una perspectiva i punt de vista propi i original. La seva aposta pel diàleg i la negociació, la democratització i la modernització de les societats, i la denúncia de les injustícies o l’ús de la força militar, ha estat especialment valorat i destacat pel jurat. Es poden llegir algunes de les seves cròniques al blog «Diario de Beirut», de La Vanguardia.