[PREMIATS] EDICIONS ANTERIORS
Guanyadors de la XVIII edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: El reportatge “Maestras rurales, las madres ocultas de los cerros”, de la periodista Carmina Balaguer Montón, publicat a National Geographic. Es tracta d’un treball etnogràfic sobre l’educació en contextos d’altura. El jurat ha destacat la sensibilitat, l’estil literari i la qualitat d’aquest text en què l’autora descriu la vida de les mestres rurals a los Valles de Altura, a la província argentina de Jujuy. Dones fortes que, amb compromís i determinació, caminen setze hores a més de 4.000 metres d’altitud per accedir a les comunitats aïllades d’aquest indret inhòspit i poder conviure amb els infants a l’escola. El lector s’endinsa en els costums, creences i formes de vida d’aquestes comunitats indígenes i és testimoni de la perseverança i saviesa de les mestres en aquest indret remot d’extraordinària bellesa.
Trajectòria periodística: El jurat ha premiat Plàcid Garcia-Planas pel seu periodisme honest i rigorós. Les seves cròniques són relats en què les històries personals, amb els seus matisos i contradiccions, s’entrellacen amb fets, dades, i una anàlisi profunda de situacions complexes.
Guanyadors de la XVII edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: El reportatge “Dones sense llar, històries de supervivencia”, de la periodista Claudia Frontino Gutiérrez.
El Memorial ha destacat la profunditat de l’article i la visibilitat de les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme. El jurat subratlla que les dones continuen patint una gran discriminació i desigualtat a escala mundial respecte als homes, quelcom evident també en la feminització de la pobresa. El reportatge explica les crues realitats que pateixen les dones que viuen al carrer: violència directa, abusos, manca de drets laborals i d’oportunitats, així com fractura salarial, mantenint-se ferm un patriarcat. El reportatge fa palesa la necessitat de denunciar aquesta realitat, impulsar la feina de totes les entitats i organitzacions involucrades en la lluita pels drets de les dones que viuen al carrer i exigir polítiques que donin una resposta digna a aquestes persones.
Trajectòria periodística: Revista 5W. Tot i ser una revista jove fundada el 2015, el jurat ha volgut premiar el compromís de les persones que la van fundar i que han col·laborat en dignificar la professió periodística. Sota el lema “Pequeñas historias, grandes explicaciones”, els i les professionals que formen la revista aposten per un periodisme rigorós. Amb una mirada crítica, fan una anàlisi de realitats molt complexes. El jurat ha destacat la cura i la profunditat en la narració d’històries, l’explicació de la diversitat del món amb un periodisme literari centrat en la persona. Amb aquest premi, doncs, s’ha volgut reconèixer la tasca d’un grup de joves periodistes i fotògrafs quer fan del periodisme social el seu projecte vital.
Guanyadors de la XVI edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Mares migrants: “Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora”», projecte radiofònic realitzat pel programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, on s’explica la vida al Centre Ödos (acompanyament, en grec), refugi situat a Còrdova per a mares migrants arribades en pastera que, després de les traumàtiques experiències del trajecte, troben un entorn acollidor.
El Memorial ha destacat que l’obra sintetitza molt bé l’experiència traumàtica de les dones i nens migrants. Moltes d’elles fugen de la violència, matrimonis forçosos, mutilació genital o manca de llibertats, i troben a Ödos un oasi en la seva travessia cap a una vida millor: acolliment, atenció sanitària i emocional, i seguretat. A més, el programa fa una crítica a les polítiques migratòries i al discurs de l’odi, i convida els oients a reflexionar sobre la nostra corresponsabilitat amb el que passa als seus països d’origen.
Trajectòria periodística: José Naranjo Noble, periodista freelance establert a l’Àfrica Occidental des de 2011, des d’on col·labora habitualment amb el diari El País, així com amb altres mitjans com la revista Mundo Negro o la Radio Televisió Canària. A més, és autor dels llibres Cayucos (2006), Los invisibles de Kolda (2009) i El río que desafía al desierto (2019). El Memorial ha volgut premiar el seu periodisme compromès i rigorós, cobrint conflictes migratoris des de l’origen, guerres i terrorisme al “continent ignorat”. També ha valorat la seva mirada humana que mostra la diversitat i riquesa de l’Àfrica, amb cròniques sobre el terreny sobre la vida quotidiana i el dinamisme cultural: ètnies, llengües, paisatges i hospitalitat, tot combinant-ho amb la denúncia i la visibilització de realitats duríssimes, així com dels fluxos migratoris en la perillosa ruta canària.
Guanyadors de la XV edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Teixint fils d’emocions», un documental de l’Associació Periodisme Fora de Quadre, que s’emmarca dins d’una iniciativa de l’Escola Cultura de Pau de la UAB, sobre un projecte dut a terme a l’escola Ciutat Comtal.
La iniciativa es desenvolupa al barri de Vallbona, on conviuen diferents cultures. És una iniciativa amb la voluntat de construir relacions respectuoses i d’ajuda mútua, cooperant i involucrant professors, pares i alumnes. És un projecte pilot que demostra haver millorat la convivència al barri.
Trajectòria periodística: «Sed de agua, sed de vida», projecte de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández.
El projecte és una aposta original i ambiciosa que ha recorregut més de 12 països amb l’aigua com a eix transversal. Els seus reportatges tracten problemàtiques socials i vulneracions de drets motivades per aquest bé comú. Com citen els autors: “sense aigua no es pot viure i l’aigua pot provocar la més terrible de les morts”.
Guanyadors de la XIV edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «#Sexsymbols», per Gemma Parellada, Maria Olivella-Quintana i Majo Siscar
El reportatge se centra en dones de diferents comunitats de Bolívia, República Democràtica del Congo i Indonèsia que fan front als seus propis reptes i lluiten, de manera individual o col·lectiva, per a defensar els seus drets en contextos de discriminació. La dona no és només víctima sinó també agent de canvi.
Obra periodística: «#Congo, la guerra sin fin», per Santiago Barnuevo i la fotògrafa Marta Soszynska
Reportatge multimèdia que narra la vida a República Democràtica del Congo, amb històries de superació en un dels països africans amb majors conflictes latents.
Trajectòria periodística: al fotodocumentalista Sergi Cámara
El fotodocumentalista Sergi Cámara denuncia des de 2004 la vulneració dels drets humans al Mediterrani i les fronteres europees. El jurat ha valorat que fa el retrat de conflictes que ens són molt propers, així com la puresa de les seves fotografies, que transmeten el dolor i la injustícia de forma molt nítida.
Guanyadors de la XIII edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Cómo salir de la cárcel cuando es tu casa», per Lucas Font y Julia Fernández.
Aquest reportatge, publicat a El País, narra una realitat absolutament desconeguda: la problemàtica dels nens que viuen amb els seus pares a les presons del Nepal. L’obra se centra en el paper d’Indira Ranamagar i la seva organització, que recull els nens de les presons i els acull, oferint-los una llar, educació i cures.
Trajectòria periodística: Revista 21
Esta revista informa, des de fa ja 100 anys, sobre realitats poc conegudes i oblidades, unint denúncia, llibertat i esperança. Parlar de tot tipus de temes, persones i col·lectius, relacionats amb els valors del Memorial: pau, solidaritat i defensa dels drets humans, l’han fet mereixedora del premi.
Guanyadors de la XII edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «La tregua de los zapatos» intenta que los jóvenes no caigan en manos de las mares guatemaltecas, de Pablo López Orosa.
Aquest article tracta del fenòmen de la delinqüència entre la juventut de Guatemala, i iniciatives que es desenvolupen per revertir aquesta situació, com la creació d’una fàbrica de sabates per tal de donar oportunitats a joves d’un barri de La Limonada, a la Ciutat de Guatemala.
Trajectòria periodística: Rosa María Calaf
Durant més de 35 anys d’experiència a la professió, la periodista ha exercit com a corresponsal a Buenos Aires, Roma, Viena, Moscú, Hong Kong o Pekín, informant i buscant històries amb gran sensibilitat i passió pel periodisme. El jurat va voler valorar el seu interès per tota classe de temes, persones i col·lectius, i la seva relació amb els valors de la pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.
Guanyadors de la XI edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «La vida (invisible) bajo el plástico», de Silvia Melero.
Aquest article, publicar a la Revista 21, mostra una problemàtica que ens és molt propera però també desconeguda: la situació d’injustícia i semi-esclavatge que viuen els migrants que treballen a les grans extensions de cultiu als hivernacles d’Almeria. La peça periodística dóna veu als afectats i també a les institucions que vetllen pels Drets Humans en aquesta regió, amb una gran feina sobre el terreny.
Trajectòria periodística: «Solidaris», programa de Catalunya Ràdio.
Es tracta d’un programa amb més de deu anys en antena, que dóna veu a institucions, col·lectius i persones que lluiten a favor de la justícia social i els Drets Humans, tasca que els ha fet viatjar arreu del món. Són programes setmanals que combinen diversos gèneres periodístics, així com l’entrevista o el reportatge, aportant, alhora, dades i xifres, la qual cosa fa que siguin peces amenes amb gran valor documental.
Guanyadors de la X edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Por ser niñas», de Lola Hierro.
Article publicat a El País, on es mostra la realitat de les dones i nenes a Etiopia, mitjançant un estil i llenguatge clar, precís i sensible. Lola Hierro descriu la situació dramàtica per la qual passen les nenes d’aquest país. Alhora, l’article mostra possibles vies de canvi i esperança a través de projectes que ajuden de manera real i eficient a dignificar-les.
Trajectòria periodística: Xavier Aldekoa.
Corresponsal freelance, amb una mirada solidària i positiva. Malgrat la seva joventut, el periodista fa més de 10 anys que treballa de manera compromesa amb el continent africà. Des d’una mirada positiva i solidària, narra i explica què passa a les parts més desconegudes d’Àfrica, i tot allò que afecta als col·lectius més invisibles i que pocs cops tenen veu.
Guanyadors de la IX edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Una revolució lenta pero irreversible», de Emilia Laura Arias Domínguez.
Aquest article, publicat a la revista Píkara Magazine, visibilitza la constant lluita de les dones gitanes per la igualtat, i en contra dels estereotips, la discriminació i el masclisme. A més, l’escrit posa en relleu la importància de l’educació i de l’empoderament de les dones gitanes en la defensa dels seus drets, així com la plena participació a la societat.
Trajectòria periodística: Tomás Alcoverro.
Corresponsal i bon coneixedor de la història i la complexa realitat del Pròxim Orient, Tomás Alcoverro ens apropa al món àrab amb un estil periodístic àgil, amè i didàctic, amb una perspectiva i punt de vista propi i original. La seva aposta pel diàleg i la negociació, la democratització i la modernització de les societats, i la denúncia de les injustícies o l’ús de la força militar, ha estat especialment valorat i destacat pel jurat. Es poden llegir algunes de les seves cròniques al blog «Diario de Beirut», de La Vanguardia.
Guanyadors de la VIII edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «La guerra sin fin», de Gemma Parellada.
Publicat al diari El País, aquest reportatge narra de primera mà el conflicte a República Democràtica del Congo i les seves implicacions, i és prova ferma del compromís de la seva autora amb el continent africà.
Trajectòria periodística: «Latitudes», programa televisiu de TV3 dirigit per Jordi Vilardell.
Emès a TV3 des de 2010, els documentals “Latitudes” són exemple de rigor i qualitat. Així mateix, el jurat va valorar la voluntat de l’equip del programa per donar visibilitat i protagonisme a persones i col·lectius que impulsen solucions a la pobresa, les injustícies i les guerres, o que promouen els drets humans, la cooperació o la construcció de pau.
Guanyadors de la VII edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Líbano. Pacto de silencio», documental del Col·lectiu Contrast i Fora de Quadre.
Aquest reportatge està dedicat a la guerra que es va viure al Líban entre 1975 i 1992 i es mostren les devastadores conseqüències com, per exemple, la divisió social. El reportatge també mostra diferents iniciatives de persones que treballen per a la memòria del conflicte i a favor de la reconciliació entre els diferents col·lectius ètnics i religiosos que integren el país.
Trajectòria periodística: Roberto Savio.
Reconegut expert internacional en temes de comunicació que ha iniciat nombrosos projectes informatius, sempre fent èmfasi en el món en vies de desenvolupament: l’agència de notícies Inter Press Service (IPS), el pioner Technological Information Pilot System (TIPS), la xarxa de sistemes d’informació nacional a Amèrica Llatina i el Carib (ASIN), el servei de realizacions llatinoamericà (ALASEI), el Women’s Feature Service i, ara, Othernews.
Guanyadors de la VI edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Mineritos», d’Ander Izagirre.
Un reportatge sobre la situació dels nens que treballen a les mines bolivianes del Potosí. Aquest treball centra la seva atenció en la infància, fugint d’una visió fàcil i paternalista, i tanca amb una reflexió entorn al treball infantil.
Trajectòria periodística: Kim Manresa.
Fotoperiodista. El seu periodisme gràfic es caracteritza per la seva credibilitat i qualitat, així com el seu poder de denúncia, la seva sensibilitat i la seva visió esperançadora d’algunes de les realitats més dures i injustes que es donen en diferents països del món.
Guanyadors de la V edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «La Somalia refugiada», d’Oriol Andrés, Carles Castro i Gemma García.
Un reportatge publicat a la revista Foc Nou, que descriu a través de testimonis la situació que es viu a Dadaab, el camp de refugiats més gran del món. Situat al nord-est de Kènia, acull actualment a unes 300.000 persones, majoritàriament somalís, triplicant les previsions inicials. El treball premiat és fruit del viatge que els tres periodistes van fer a finals de 2009 per realitzar el documental “Dadaab”.
Trajectòria periodística: «Memoria liberadora», de Juan Ignacio Cortés.
Un reportatge, publicat a la revista Vida Nueva, que recorda la figura d’Ignacio Ellacuría i a cinc jesuïtes més assassinats a El Salvador ara fa 20 anys. Els crims dels anomenats “màrtirs de la UCA” encara continuen sense ser jutjats.
Guanyadors de la IV edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «La ocupación israelí contada por sus soldados», de Maribel Hernández.
Un reportatge publicat a la revista El Ciervo, que mostra el conflicte àrab-israelí des d’una perspectiva poc coneguda: la de dos soldats israelís i l’Associació Breaking The Silence (BTS).
Trajectòria periodística: «Volver a nacer», de Paco Simón i Óscar Bernácer (Fundación CEPS).
Un documental on es retrata el testimoni d’alguns militants supervivents de la Unión Patriótica. Va ser un partit que, a mitjans dels anys 80, va aglutinar forces de l’esquerra colombiana, així com alguns membres de les FARC que van decidir signar una treva i abandonar les armes, i que van ser quasi aniquilats per les forces paramilitars i pel mateix exèrcit de Colòmbia.
Guanyadors de la III edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «India: el puzzle imposible de las castas», de Jesús García Pastor i “Una casa comuna i compartida”, de Laia de Ahumada, publicats a la revista Foc Nou.
Trajectòria periodística: Siscu Baiges, “Tots x tots”, de Com Ràdio.
Guanyadors de la II edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «Nicaragua, el reino de las ONG», de Sergi Picazo y Iolanda Parra, i “El extranjero en la cámara oscura”, d’Alberto Arce i Luca Gervasoni.
Trajectòria periodística: Antoni Bassas, per “El Matí de Catalunya Ràdio”.
En especial per l’emissió en directe, des de Moçambic, els dies 19 i 20 d’abril de 2007. El jurat va valorar que: “es van fer servir tots els mitjans del programa i la seva amplia difusió per donar a conèixer la realitat de Moçambic amb testimonis de primera mà, a més de divulgar la tasca de cooperació que es desenvolupa en aquest país”.
Guanyadors de la I edició del Premi Memorial Joan Gomis
Obra periodística: «El Perú de Godayol», de Pere Masramon i Pilar García.
Un reportatge publicat a la revista Mataró Report que relata la trajectòria del misioner salesià Joan Godayol al Perú com a portaveu de les causes dels pobres, prioritzant la tasca de formació i promoció social de les persones amb menors recursos i oportunitats.