Search
Close this search box.

Voluntariat penitenciari

La majoria de les persones empresonades formen part dels col·lectius més vulnerables, afectats per la pobresa i l’atur crònic, la desestructuració familiar, el fracàs escolar i la manca de qualificació professional, l’alcoholisme i les drogodependències, les patologies mentals, la manca de permís per residir o treballar al país, etc. A la vegada, l’empresonament és una situació que comporta sovint una major exclusió social i un deteriorament de la salut física i mental.

Per això, el conjunt de la societat té el deure ètic de treballar per reduir l’impacte negatiu de l’empresonament i orientar les penes a la rehabilitació i la reinserció social. Per contribuir a aquest objectiu, l’any 1987 Justícia i Pau va crear un equip de persones voluntàries dedicades a visitar i oferir activitats educatives i culturals a les persones recluses, especialment aquelles que no compten amb suport familiar o arrelament social.

JUSTÍCIA RESTAURATIVA

1987 – ACTUALITAT

AMB QUI HO FEM?

QUÈ ENS PROPOSEM

  • Contribuir, en col·laboració amb el Departament de Justícia i altres entitats, a la rehabilitació i reinserció social de les persones empresonades, especialment les pateixen un major desarrelament social.
  • Contribuir a crear un clima de convivència i respecte dins dels centres penitenciaris i, en general, ajudar les persones privades de llibertat tant com sigui possible, amb activitats educatives i culturals i d’acompanyament personal en els centres penitenciaris.
  • Acompanyar les persones internes en el seu procés de sortida en llibertat i reinserció social mitjançant una relació interpersonal estable basada en l’escolta activa.

COM HO FEM

Mitjançant d’un equip de persones voluntàries que actuen a tots els centres de la província de Barcelona (CP Dones BCN, CP Quatre Camins, CP Joves Quatre Camins, CP Brians 1, CP Brians 2, CP Lledoners, Mòdul Hospitalari Penitenciari de Terrassa).

Els programes que duem a terme actualment són els següents:

  • Programa d’activitats socioculturals (teatre, dansa, lectura, art teràpia …).
  • Programa d’acompanyament individualitzat a la persona.
  • Programa de col·laboració docent amb els CFA dels centres penitenciaris (suport en formació bàsica, en llengües, preaccés universitat, projecte comunitats d’aprenentatge, reforç de batxillerat i altres ensenyaments reglats, projecte LECXIT).
  • Programa “Suport” d’acompanyament en la llibertat definitiva.
  • Col·laboració en el Projecte “Cercles” d’acompanyament en la sortida en llibertat als qui han complert penes greus.

CONTINGUT RELACIONAT